Dřevorubec Stanislav Šupolík zachraňoval les a... Sám skoro zemřel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dřevorubec Stanislav Šupolík zachraňoval les a... Sám skoro zemřel!

Fotografie
Fotografie (internal)

V lese pracuje odjakživa a nelekne se tu žádné práce. Jezdil na traktoru, s koňmi stahoval dřevo, posledních devět let kácí stromy. Nikdy se mu nic nestalo. Až minulý pátek. Poslední den, kdy se v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy – místě známém díky ekologické blokádě – kácely kůrovcem napadené stromy.

Zkušený lesník Stanislav Šupolík ze Zdíkova na Prachaticku tu pracoval od začátku srpna. Po dvou týdnech málem zemřel, motorovou pilou si totiž prořízl nohu! (deník Aha! informoval). Teď už se léčí doma a rozhodl se promluvit o tom, co se osudný den stalo.

„Doktor mi pak říkal, že být to o dva centimetry níž, prořízl jsem si tepnu a vykrvácím,“ popisuje. Nebyla by to přitom jeho vina. Místo, kde se likviduje kůrovcová kalamita tisíciletí, bránili ekologičtí aktivisté. Protože se poblíž něj objevily dvě blokádnice, zašel hlouběji do lesa, nechtěl nikoho zranit.

„Vytahoval jsem pilu z kmene a naklonil jsem se okolo něj doprava, abych se přesvědčil, že někomu nepošlu strom na hlavu. No a v tu chvíli mě dobíhající řetěz řízl,“ popisuje osudný okamžik Šupolík. Že silně krvácí si ale všiml až po deseti minutách. „Okamžitě mi zavolali sanitku a odnesli mě do ní. Mám 11 stehů,“ uzavírá.

Po propuštění z nemocnice ho rozčílili aktivisté, kteří ukazovali ministrovi životního prostředí pikslu s olejem, kterou prý našli v lese po dřevorubcích. Byla totiž jeho. „Když mě odváželi, tak jsem se o ni vážně nestaral,“ říká Stanislav, který teď děkuje všem svatým, že přežil...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.