Lucka (16) porazila rakovinu: Zvládla 24 chemoterapií, má umělou kyčel, ale... Zase žije naplno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Lucka (16) porazila rakovinu: Zvládla 24 chemoterapií, má umělou kyčel, ale... Zase žije naplno!

Rakovinu udolalo až 24 agresivních chemoterapií. Lucčinou největší oporou byli její rodiče.
Rakovinu udolalo až 24 agresivních chemoterapií. Lucčinou největší oporou byli její rodiče. (Aha! – Dan Černovský, ara)

Vybojovala největší bitvu svého života a vyhrála v ní! Lucie Výborná (16) z Opatovic u Kutné Hory před dvěma lety onemocněla zákeřnou rakovinou kostí. V té době zněla diagnóza lékařů jako špatný vtip. Vždyť mladá slečna žila tak naplno! Byla zvolena miss mažoretkou, vyhrávala na hasičských soutěžích... Pak se ale objevil nádor.

Lucka delší dobu pociťovala bolest v pravé kyčli. Lékaři se však shodli na tom, že jde jen o cystu. Tu také v listopadu 2009 odoperovali. Vzorky pro jistotu poslali do laboratoře. Tam se ale ukázalo, že je o zhoubný osteosarkom! „Lucce jsem to řekla na rovinu.

První její reakce byla, že přijde o vlasy. Bylo to pro nás strašné, ale rozhodli jsme se bojovat a vyhrát. Naštěstí neměla metastázy,“ vypráví Lucčina maminka Hana, která spolu s dcerou strávila na onkologii v Motole celý rok kromě přestávek, kdy Lucce bylo lépe a mohla být mezi chemoterapiemi doma. Zvládla 24 cyklů velmi agresivních chemoterapií, zvlášť při těch prvních jí bylo opravdu zle. Ale vše nesla velmi statečně.

„V Motole jsem navíc potkala děti, které na tom byly stejně jako já. Ačkoli jsem byla smrtelně nemocná, užila jsem si v nemocnici i spoustu legrace a našla přátele,“ vzpomíná Lucka.

Ve čtvrtině léčby jí v pražské nemocnici Na Bulovce dali umělý kyčelní kloub. A bojovalo se dál! Až do loňských Vánoc následovaly pooperační chemoterapie. Tři týdny Lucka ležela na JIP, dva týdny z toho si vůbec nepamatuje. I v období léčby, pokud to jen trochu šlo, se ale Lucka snažila žít co nejvíc normálně.

„Začala jsem studovat obchodní akademii a dokonce chodit do tanečních,“ usmívá se Lucka. A jaký nemilosrdný vzkaz tehdy poslala své nemoci? „Myslíš, že mě přemůžeš? Omyl! Na mě nemáš! Já zabiju tebe! Protože já mám důvod žít!“

Odvážná slečna boj s rakovinou spolu se svými rodiči a lékaři vyhrála. Už zase cvičí s mažoretkami, závodí za hasiče a úspěšně studuje. „Mám dojem, že Lucka ve svém životě jen odbočila z cesty a teď se na ni opět vrátila,“ doplnila její máma.

Co je osteosarkom

Jde o zhoubný kostní nádor. Nejčastěji postihuje kosti dolní končetiny v blízkosti kolenního kloubu. Osteosarkom roste v kosti, kterou ničí a dostává se do měkkých tkání v okolí kosti. Záhy také metastazuje, a to do plic, dalších kostí a mozku. Maximum výskytu je mezi 10. a 20. rokem života. Každým rokem je diagnostikován u čtyř dětí z milionu.

Přečtěte si
annahradecek
25. 8. 2011 • 21:04

Lucie je hodně statečná a vnitřně silná, což je při léčení vždy hodně důležité. Potřebovala se uzdravit i proto, aby neublížila těm, kteří ji mají rádi. Pocit, že nás někdo potřebuje, že náš život je důležitý a má smysl , tak to dává hodně síly.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.