Sobotní tragická nehoda pilota elitní letky Red Arrows: Obětoval život za jiné! Před zraky manželky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sobotní tragická nehoda pilota elitní letky Red Arrows: Obětoval život za jiné! Před zraky manželky!

Jon létal ve formaci úplně napravo.
Jon létal ve formaci úplně napravo. (Profimedia.cz, RAF a ara)

Sobotní představení elitní letky britského královského letectva Red Arrows v anglickém Bournemouthu poznamenala tragédie. »Rudé šípy« přišly nejen o jeden ze svých strojů, ale hlavně o jednoho z nejlepších pilotů  Jona Egginga (†33). Zřítil se a zahynul.

Jeho tryskáč Hawk se do problémů dostal ve chvíli, kdy se stroje vějířovitě rozletěly do stran. »Rudý šíp« se čtyřkou na ocase letící na pravém křídle formace začal ztrácet výšku, pilot ve 14.50 našeho času zahlásil »Mayday!«. Pak se spojení přerušilo a letadlo spadlo na zem. Několika skoky překonalo řeku Stour a rozpadlo se na dva kusy. Pilota za pár minut našli s padákem v řece, bohužel však mrtvého.

„Zrovna jsme na zahradě grilovali. Vtom s příšerným rachotem těsně nad domem prosvištělo letadlo.  Bylo jasné, že má problémy. Za chvíli skutečně spadlo. Znělo to jako exploze, ale neviděli jsme žádné plameny. S kamarádem jsme běželi přes pole, letadlo leželo na břehu řeky,“ popisuje Nick Woods (36) z vesnice Throop, za kterou Egging havaroval.

Právě on bezvládné tělo našel. „Naskákali jsme do vody, abychom našli katapultovanou sedačku. Jenže ta byla prázdná. Plaval jsem dál a zahlédl jsem padák... V něm jsem ho našel. Byl mrtvý. Utrpěl strašně moc zlomenin, jeho tělo bylo samá krev. Byl to příšerný pohled,“ líčil o překot.

Jon Egging se pravděpodobně z porouchaného stroje katapultoval pozdě. A důvod? Do poslední chvíle nejspíš naváděl neovladatelný stroj do polí mezi vesnici a zábavní park plný lidí. Vlastní život tak obětoval za přežití spousty jiných.

Přímo na letišti v Bournemouthu vše sledovala jeho žena Emma. Viděla, že se vrací jen 8 šípů, a že Jonova čtyřka chybí...

Poslední smrtelná nehoda se Red Arrows – jedné z nejlepších akrobatických letek světa – stala před 33 lety, tedy v době, kdy se »Eggman« narodil...



Autor:  kat

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.