Největší záhady Česka: Labyrint pod Okoří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Největší záhady Česka: Labyrint pod Okoří!

Hrad Okoř je plný tajemství.
Hrad Okoř je plný tajemství. (Profimedia.cz)

Bylo to před rokem 1773, když kostelník Tůma z Tuchoměřic spolu s dalšími dvěma muži šel hledat poklad do hradních sklepů na Okoři.

„Přišli do síně, kde byla veliká záře z kádě pod klenbou, tam hořely zlaťáky a pes věru strašný, černý, s ohnivýma očima a krvavými zuby na té kádi seděl a ani se nehnul. Ve třetí klenbě hořel mocně plamen a v tom plameni duše ruce k nim spínaly a prosily o vysvobození,“ píše se v dobových pramenech.

Na co ti tři v podzemí narazili? Původní význam slova »okoř« je ohrazení či spoutání něčeho (dodnes užíváme ve slově »pokoření«). Čeho se tu naši dávní předkové chtěli zmocnit?

Tajemná skála

Hrad Okoř patří k nejmonumentálnějším hradním zříceninám v těsné blízkosti Prahy. Na rozdíl od jiných hradů se schovává; jen vrcholek jeho věže trochu vyčnívá nad úroveň okolního terénu. Přesto stojí na vysokém čedičovém útesu. Tato skála, tyčící se uprostřed hlubokého močálovitého údolí Zákolanského potoka, byla i přes svou mohutnost z okolních plání neviditelná a do poslední chvíle před poutníkem skrytá.

V přízemí hradní věže je zazděna tajemná kaple a vedou odtud podzemní chodby. Vchody do hlubokých sklepů připomínají temné jeskyně, jejichž stěny a stropy už po několika metrech tvoří jen nepravidelně a hrubě otesaná skála.

Většina podzemních chodeb byla prozkoumána, mnoho kilometrů ale zůstává skryto. Co popisuje doslova hororový zážitek tří průzkumníků, zatím tedy nevíme. Někteří badatelé se domnívají, že jev nazývaný černým nebo pekelným psem má určitou elektromagnetickou podstatu a je spřízněn s plazmovými výboji a kulovými blesky. Jak ale vysvětlit další jevy, které nám naši předkové popisují?

Čerpáno z knihy Neuvěřitelné jevy a podivuhodné bytosti z edice Aha! Vychází 29. srpna. V síti PNS

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.