Zemřel Václav Havel! Česká republika přišla o svého »otce«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřel Václav Havel! Česká republika přišla o svého »otce«!

Václav Havel (2011)
Václav Havel (2011) (Dan Materna/MF DNES/Profimedia.cz)

Česko je ve smutku. Bývalý prezident a celosvětové uznávaný politik Václav Havel podlehl v neděli dlouhodobému plicnímu onemocnění. Spolu s ním Češi ztratili symbol své národní identity.

Václav Havel se léčil z vážného zábětu dýchacích cest, který mu v posledních letech značně komplikoval život. Jeho stav se nelepšil po pobytu v lázních, ani při intenzivní péči lékařů a jeho ženy Dagmar.

„Několik dní nespal, já bdím s ním. Jsem vyčerpaná, nevyspalá, a mám starosti,“ řekla Havlová deníku Aha! v době, kdy byl její manžel v ohrožení života.

V létě se Havlův stav stabilizoval a s manželkou se občas objevil i na společneských akcích, včetně oslavy svých 75. narozeniny, která připadly na 5. října.

K výraznému zhoršení stavu Václava Havla došlo už 5. prosince, kdy zrušil veškerý svůj program a zůstal v domácím léčení se zvýšenou teplotou.

Naposledy exprezident na veřejnosti vystoupil minulý týden v úterý při návštěvě tibetského nejvyššího duchovního dalajlámy (76). Navzdory intenzivní péči lékařů však stěží přemáhal únavu.

Exprezident měl problémy s dýchací soustavou. Před patnácti lety kdysi náruživému kuřákovi lékaři odstranili část plic a od té doby trpěl častými záněty.

Vše o životě i posledních dnech exprezidenta Vácava Havla najdete v zítřějším speciálním vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.