Po dlouhých 42 letech je na obloze české letadlo: Chlouba z Kunovic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Po dlouhých 42 letech je na obloze české letadlo: Chlouba z Kunovic!

Testovací let trval půl hodiny.
Testovací let trval půl hodiny. (pro Aha! – Evektor)

Trvalo to dlouhých 42 let, ale nové české (civilní) letadlo konečně vzlétlo! Včera se v Kunovicích uskutečnil první testovací let stroje EV-55. Posledním takovým typem letadla, které se u nás vyrábělo, byl přitom legendární L-410 Turbolet, který se v Kunovicích montuje už od roku 1969.

Vývoj letounu EV-55 Outback, který je určen pro přepravu 9 až 14 cestujících nebo téměř dvou tun nákladu, trval šest let a stál přes miliardu korun. V kraji pod Buchlovem jej teď čekají zatěžkávací zkoušky, první vzlet trval půl hodiny, teď se bude doba zkušebních letů postupně prodlužovat.

„Uplatnění stroj najde například tam, kde mají krátké vzletové a přistávací plochy, nebo na letištích ve vysokých nadmořských výškách,“ vysvětluje Petr Grebeníček z firmy, která letoun vyrobila.

Zkušební pilot Josef Charvát si nový letoun po půlhodinovém letu velmi pochvaloval: „Citlivě reagoval na zásahy do řízení a výborně se ovládal.“ Zájemci se rýsují na celém světě, například v Jižní Americe, Africe i Asii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.