Záhadná nemoc: Podle testů jsou kluci v pořádku! Jenže nechodí, ani nemluví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Záhadná nemoc: Podle testů jsou kluci v pořádku! Jenže nechodí, ani nemluví!

Oba rodiče bojují ze všech sil, aby se stav kluků zlepšil.
Oba rodiče bojují ze všech sil, aby se stav kluků zlepšil. (matakubik.estranky.cz)

Když Daniele Benešové z Ústí nad Orlicí lékaři sdělili, že čeká dvojčátka, byla rázem nejšťastnější ženou pod sluncem. Předtím totiž dvakrát potratila a měla pocit, jako by se jí dvě ztracené děti vrátily. Narodili se jí dva kluci – Kuba a Matýsek (3). Jenže pak přišel šok...

„Těhotenství jsem prožívala úplně v pohodě a těšili jsme se na kluky. Teprve později jsem se dozvěděla, že všechno nebylo tak růžové. Kluci od určité chvíle prostě přestali v břiše růst, nikdo nevěděl proč. Mně to ale lékaři neřekli, protože mě nechtěli děsit,“ vzpomíná Daniela Benešová.

Že s kluky není něco v pořádku, poznala maminka po pár měsících. Zdravotníci ji však stále ujišťovali, že je u dvojčátek opoždění normální a určitě všechno doženou.

„Nakonec jsem si doslova vynutila doporučení na neurologii. Tam mi poprvé řekli, že kluci trpí hypotonií, tedy sníženým svalovým napětím. Proč to tak je, nikdo říct nedokázal,“ popisuje maminka.

Začal kolotoč vyšetření a testů. „Nakonec nám přidělili diagnózu dětská mozková obrna, ale myslím, že je to pro lékaře takový únik. Podle všech testů jsou kluci v pořádku, ale nemluví, nechodí, ani nelezou. Příčinu nikdo nezná,“ kroutí Daniela Benešová smutně hlavou.

Boj se záhadným postižením však nevzdává ani ona, ani její manžel Miroslav. „Ačkoliv tomu doktoři nevěří, my je na ty nohy postavíme.  Brečet v koutě nemá cenu, chce to pátrat po příčině a rehabilitovat,“ tvrdí rozhodně, ale přiznává, že bez podpory svého partnera by to nezvládla.

„Manžel je naštěstí skvělý táta. Kluky miluje a udělá pro ně všechno. Moc lituji maminky, které partner v těžké chvíli opustí,“ dodává Daniela Benešová.

Kubíkovi a Matýskovi můžete v boji se záhadnou nemocí pomoci příspěvkem na číslo účtu 193 396 020 / 0600.



Přečtěte si
spajka
28. 6. 2011 • 20:29

říkám - zlaté mládí,zlaté zdraví....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.