Sopka Grímsvötn nepřestává chrlit popel: Řítí se to na nás! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sopka Grímsvötn nepřestává chrlit popel: Řítí se to na nás!

Island pokryl sopečný popílek. Viditelnost je jen pár metrů, nastala celodenní tma.
Island pokryl sopečný popílek. Viditelnost je jen pár metrů, nastala celodenní tma. (ČTK/AP)

Prach z islandské sopky Grímsvötn zastavil stovky letů a šíří se stále blíže k Česku.

Navzdory ubezpečování odborníků už popílek zasáhl další státy Evropy – dostal se třeba nad Německo nebo Belgii, odkud se má dnes letecky vracet prezident Klaus. A od soboty se kvůli sopce zkazí počasí...

„V úterý ráno bylo zrušeno 252 letů,“ uvedl Brian Flynn z Evropského úřadu pro bezpečnost v letecké dopravě. Omezení se týkalo hlavně severu Británie, další země ale následovaly.

„Oblak popílku by měl podle britské meteorologické služby do půlnoci zasáhnout jižní Skotsko, Dánsko, Velkou Británii, západní Francii a země Beneluxu,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Včera vpodvečer mrak popela zamířil i nad Německo. Meterologové  dnes předpokládají uzavření letišť na severu země, možná i v Berlíně. U nás by letecká doprava v následujících hodinách ohrožena být neměla. Co bude v dalších dnech, nikdo neví!

Zkažené počasí

Grímsvötn začíná ovlivňovat počasí i u nás. Včerejšek byl tropický den, v Řeži u Prahy naměřili 30 °C. Už v noci přes nás ale přešla slabá studená fronta a čeká nás pěkná teplotní houpačka.

„Ve středu očekáváme pokles teplot na 25 °C, zítra a v pátek mírné oteplení na 28 °C,“ předpověděla Honsová. V průběhu pátku se dočkáme další studené fronty. V sobotu bude oblačno a naměříme jen 19 až 23 °C.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.