Velké změny v dopravě: Řidičák nejdříve jen na zkoušku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velké změny v dopravě: Řidičák nejdříve jen na zkoušku!

Novinky se dotknou jak novopečených řidičů, tak komisařů a instruktorů.
Novinky se dotknou jak novopečených řidičů, tak komisařů a instruktorů. (Profimedia.cz, ara)

Budoucí řidiči, připravte se! Podle novely ministerstva dopravy, kterou odborníci připravují už sedm let, budou pravidla pro získání řidičáku podstatně jiná. Největší změnou je, že by řidiči dostali průkaz na dva roky »na zkoušku« a pak by museli praktickou část zkoušky opakovat...

Do té doby by museli jezdit se začátečnickou nálepkou na automobilu a nepřekročit zatím neurčený počet trestných bodů.

„Tak to funguje ve Francii, kde se mimo jiné inspiroval náš tým odborníků. Zároveň tam mohou řídit dříve než dosáhnou dospělosti, ale pouze za doprovodu dospělé osoby, která má dobrou řidičskou pověst – s tím počítáme od 17 let i pro Českou republiku,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Změny by měly začít platit od druhé poloviny roku 2013. Do té doby by pracovníci ministerstva dopravy měli dokončit přepis návrhů do paragrafů a celý souhrn změn posvětit parlament i prezident republiky.

„Novela je opravdu důkladná, chceme třeba i změnit systém výcviků autoškol tak, aby nováček s komisařem nemohli hned vyjet na silnici. Nejdříve by proběhla zkušební jízda na polygonu, pak zkouška z pravidel silničního provozu. Až pak by mohli trénovat v provozu,“ dodal Ptačinský.

Jaké novinky nás čekají?

● Řidičák na zkoušku: Řidič dva roky musí jezdit se začátečnickou nálepkou a nepřekročit zatím neurčený počet bodů. Pak si zopakuje praktickou zkoušku a dostane průkaz »natrvalo«.

● Přísnější bodování: Jednou z možností, se kterou novela počítá, je, že by mladí řidiči »na zkoušku« byli za přestupky bodováni přísněji než ostatní řidiči.

● Doprovodný řidič: Mladí lidé by si za volant mohli sednout už od sedmnácti, jako doprovod by s nimi ale musel být dospělý řidič, který nemá vysoký počet bodů a navíc prošel školením.

● Nová pravidla pro autoškoly: Má vzniknout zastřešující organizace, která bude pod sebou sdružovat a zaškolovat všechny komisaře a založí centra v krajských městech, kde zájemci o řidičák najdou výukové materiály a informace o autoškolách.

Přečtěte si
hufnagll
25. 5. 2011 • 11:57

Nic nového pod sluncem V USA je to normální a k tomu ještě,řidičák tam platí na omezenou dobu.Potom je nutné žádat o nový.Ve státě Florida mají i různá omezení pro nové řidiče,plnoletost je tam od 21 let.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.