Rarita z Hodonína: Skleník nemocnice ukrýval unikátní rostlinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rarita z Hodonína: Skleník nemocnice ukrýval unikátní rostlinu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Odborník na pravěké rostliny Jan Vytopil si udělal vycházku do areálu hodonínské nemocnice a... nestačil se divit!

V polorozpadlém skleníku objevil vzácný skvost, doslova světový unikát – severomexický horský cykas Ceratozamia kuesteriana z Červeného seznamu kriticky ohrožených druhů. Na celém světě pouhých 300 kusů! „Řekněme, že je desetkrát vzácnější než panda,“ zní Vytopilův příměr.

„Má nevyčíslitelnou hodnotu. Nedá se koupit, nesmí se vyvážet, a dokonce nelze vlastnit ani jeho semena. Tak vzácný je!“ popsal asi 75 cm vysokou rostlinu, jež se podobá palmě, má jen tři listy a stará je kolem 50 let. Pravost jeho výjimečného nálezu potvrdili už i světoví odborníci, jak se však rostlina do skleníku dostala, to nikdo netuší.

Kromě radosti ale vedení hodonínské nemocnice způsobil také těžkou hlavu. Pro rostlinu musí co nejrychleji najít vhodné prostory. V současné době je schována na tajném místě, veřejnost ji zřejmě nikdy neuvidí, protože takto vzácné druhy se u nás nevystavují.

906091:gallery:true:true

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.