Nedělní speciál: Zahrada! Rady, recepty... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nedělní speciál: Zahrada! Rady, recepty...

Rajčata z vlastní zahrady mají lepší chuť a zpravidla i barvu než ta kupovaná.
Rajčata z vlastní zahrady mají lepší chuť a zpravidla i barvu než ta kupovaná. (Profimedia.cz)

Právě v těchto dnech vysazujeme rajčata, respektive nejčastěji jejich mírně vzrostlé sazeničky. Čeká nás trocha práce a hodně zalévání než dosáhneme kýženého výsledku – rajčátek, jejichž chuť s přehledem válcuje vše, co lze koupit v obchodech. Jak mít ta nejlepší rajčata?

10 pravidel pro skvělá rajčata!

1. Vyberte pro rajčata slunný záhonek, kde jste je v minulých letech nepěstovali. Nevhodnou předplodinou jsou také brambory, baklažány nebo jiné lilkovité zeleniny.

2. Rajčata lehce vytvářejí adventivní kořeny ze stonku. Využijte toho, pokud máte přerostlé sazenice. Nebojte se je zasadit hlouběji a část stonku i se spodními listy zahrnout zeminou.

3. Zkuste zasadit rajčata takzvaně »na vodu«. Vykopejte hlubší jamku, položte do ní rostlinu a jamku do dvou třetin zahrňte zeminou. Naplňte jamku vodou a počkejte, až vsákne. Pak zalijte ještě jednou, případně dvakrát, podle vlhkosti půdy. Po vsáknutí vody dosypte jamku suchou zeminou a již nezalévejte. Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování vody a rostliny, které mají kořeny ve vlhku, se rychle ujmou.

4. Pro ochranu kořenů před vysycháním je skvělým pomocníkem i mulč – například obyčejná posečená tráva.

5. Doba od kvetení do vyzrání plodu je přibližně dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinu za sedmým až osmým vijanem, rajčátka, která se vytvoří výše, již v našich podmínkách nedozrají.

6. Odstraňte spodní listy až po právě sklizený vijan. Zajistíte prosvětlení rostliny, tyto listy již v době odplození vijanu nejsou fotosynteticky aktivní.

7. Rajčata jsou samosprašná. Problémy s opylením se mohou vyskytnout za vysoké vzdušné vlhkosti a vysoké teploty ve skleníku. Ve velkovýrobě se k opylování využívají čmeláci. Pro vás je nejjednodušším »lékem« průvan nebo občasné poklepání na rostlinu – uvolněný pyl se dostane na bliznu květu.

8. Moderní hybridní odrůdy (F1) jsou výnosné a kvalitní pouze v první generaci. Ze semen získáte nevyrovnané potomstvo.

9. Při pěstování ve skleníku či fóliovníku mají rajčata a papriky rozdílné nároky. Rajčata vyžadují čerstvý vzduch a nižší teploty, paprika skutečně vlhké teplo. Pokud je chcete ve  skleníčku pěstovat společně, vysaďte rajčata do průvanu blíž ke vchodu.

10. V průběhu vegetace je nutno u tyčkových rajčat odstraňovat boční výhony. Vylamujte je rukou, dokud jsou křehké a mají velikost asi pět až deset centimetrů.



Autor:  ben,dos,ph,mik,dan,kim

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.