Unikátní výstava o slavném rodu Rožmberků: Pojistili ji na 300 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní výstava o slavném rodu Rožmberků: Pojistili ji na 300 milionů!

Brnění pro rytíře
Brnění pro rytíře (Foto Aha! – Petr Novotný)

Kdo by neznal oblíbenou komedii Svatby pana Voka, která popisuje bujarý život posledního mužského potomka slavného rodu Rožmberků.

Život a dobu tohoto šlechtice, který zemřel před 400 lety, ode dneška přiblíží unikátní výstava ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně v Praze. Expozice nabídne přibližně 550 exponátů.

Je to vůbec poprvé v historii, kdy se na jediném místě představuje rožmberské dědictví v takovém rozsahu a rozmanitosti! „Však byla také expozice pojištěna na 300 milionů korun,“ prozradil hlavní komisař výstavy Petr Pavelec.

Přístupná bude do 20. srpna za vstupné 1Život a dobu tohoto šlechtice, který zemřel před 400 lety, ode dneška přiblíží unikátní výstava ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně v Praze.

Expozice nabídne přibližně 550 exponátů. Je to vůbec poprvé v historii, kdy se na jediném místě představuje rožmberské dědictví v takovém rozsahu a rozmanitosti! „Však byla také expozice pojištěna na 300 milionů korun,“ prozradil hlavní komisař výstavy Petr Pavelec. Přístupná bude do 20. srpna za vstupné 150 korun.50 korun.

Roh na víno

Pohár, takzvaný »picí roh«, sloužil k popíjení vína v druhé polovině 16. století. Vyroben je ze zlata a skla.

Pijácká kniha

Pijácká kniha Petra Voka z Rožmberka, díky níž získal šlechtic pověst bonvivána. Kniha je plná originálních zápisků i kreseb hostů bujarých večírků na zámku v Bechyni.

Jedli nejen kuřata, ale i šneky

Renesanční hostina byla bohatá. Servírovala se drůbež, šneci a víno. Nechyběla ani slánka a pečivo. Vzácné bylo při stolování užití vidličky. Běžnější byly nůž a lžíce.

Neznámý Vok

Dosud zcela neznámý obraz Petra Voka s vyobrazením legendárního Řádu lebky, který založil. Odznak s lebkou byl ze zlata a nesl nápis Memento mori nebo-li Pamatuj na smrt.

Popravčí kniha

Popravčí kniha pánů z Rožmberka z přelomu 14. a 15. století obsahovala výpovědi svědků, přiznání zločinců, informace o mučení a katovy záznamy o  popravách.

Brnění pro rytíře

Jezdecká zbroj se využívala při turnajích i při boji v poli. Tato pochází z 16. století.  Utepána byla v Norimberku.

Perchtiny dopisy

Vystaveny jsou i dopisy nešťastně provdané Perchty z Rožmberka, která je z legendy známá jako bílá paní. Stěžuje si v nich svému otci Oldřichovi II. na špatné zacházení od manžela.

Pánský kabát

Renesanční kabátec byl vyroben v Itálii z hedvábného brokátu a vyšitý byl zlatou a  stříbrnou nití.



Přečtěte si
pohadkamaje
19. 5. 2011 • 22:04

...a chcíplýho starýho psa

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.