Unikátní nález archeologů na Jindřichohradecku!: Už ukázali ten poklad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní nález archeologů na Jindřichohradecku!: Už ukázali ten poklad!

Zbytky letounu se nacházely v hloubce 5,5 metrů.
Zbytky letounu se nacházely v hloubce 5,5 metrů. (Foto Aha! – Martin Přibyl, Vladislav Burian, ara)

Pořádný důvod k radosti mají pracovníci muzea v Jindřichově Hradci, kterým se podařilo nalézt zázračně zachovalé zbytky německé stíhačky Fw190 Focke Wulf z 2. světové války. Ta se zřítila po vzdušném souboji americké a německé letky 24. srpna 1944 nedaleko Otína.

Zbytky letounu se našly díky práci mladého studenta Jiřího Šaška, který na základě autentického svědectví Jiřiny Kárové pomohl určit lokalitu, kde letoun spadl. „Hledali jsme tam již loni, ale místo nálezu jsme minuli o 25 metrů.

Teprve pomocí magnetometru se nám podařilo určit správné místo,“ řekl Aha! archeolog Vladislav Burian, který celý výzkum vedl. „Stíhačka byla zarytá v zemi v poloze na zádech zhruba pod úhlem 45 stupňů.

Nacházela se v hloubce 5,5 metrů a byla v naprosto úžasném stavu,“ doplnil archeolog s tím, že konzervaci jednotlivých dílů napomohla jílovitá půda a nánosy hlíny, díky kterým je i 66 let po vzdušné bitvě nad Jindřichovým Hradcem letoun ve výborném stavu. Dokladem je třeba jeden z kulometů, kterým byla vybavena kabina.

Kdyby nebyl zdeformovaný, dalo by se z něj střílet i dnes. Mechanika není vůbec poškozena. Letoun mohl podle archeologů patřit německému stíhacímu esu Hubertu Engstovi, který u Otína z hořícího letounu vyskočil a zachránil se. Úplně jisti si prozatím nejsou.

„Hledáme výrobní číslo, které by mělo na některém z dílů být. Z toho, co jsme našli, nám ale některé věci nesedí. Víme, na jakém stroji Engst létal, ale tenhle tomu neodpovídá, má 2 kanony a 2 kulomety, to je neobvyklé.“ Komu tedy tento letoun skutečně patřil, se dozvíme až za nějaký čas.

Veřejnost bude moci očištěné a nakonzervované díly z unikátního nálezu spatřit v jindřichohradeckém muzeu již 11. listopadu.

Letecká bitva

K letecké bitvě na Jindřichohradecku došlo 24. srpna 1944. Američané se tehdy snažili zlikvidovat rafinerii a vojenské letiště v Pardubicích a chemickou továrnu Vacuum Oil Company v Kolíně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.