Petr Nečas ukázal Kramářovu vilu: Takhle bydlí premiéři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Petr Nečas ukázal Kramářovu vilu: Takhle bydlí premiéři!

Kramářova vila na Hradčanech.
Kramářova vila na Hradčanech. (Aha! – Martin Přibyl)

Kramářova vila nedaleko Pražského hradu už třináct let slouží jako oficiální rezidence českých premiérů, od dob premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) v ní ale žádný nebydlel. Výjimkou není ani současný předseda vlády Petr Nečas (ODS). Včera ale byla vila otevřena pro veřejnost a premiér se rozhodl zúčastnit se s návštěvníky prohlídky.

„Nevím o vile víc, než se píše v historických knížkách. Berte mě jako normálního účastníka prohlídky,“ řekl Nečas překvapeným davům, kteří jeho návštěvu nečekali. Lidé se ale chopili příležitosti a zeptali se premiéra, proč v luxusní budově nebydlí, ačkoliv na to má právo.

„Víte, tady to moc není pro rodiny s dětmi. Když si představím naši osmiletou Marušku, jak se mezi nábytkem za statisíce prohání za míčem, mrazí mě,“ vysvětlil. Premiér si proto pronajímá byt v Praze, ve kterém přespává, když je to pracovně nutné. Jinak bydlí s manželkou Radkou a čtyřmi dětmi v bytě v Rožnově pod Radhoštěm.

První československý premiér Karel Kramář, který nechal vilu na začátku 20. století postavit, to měl podle Nečase lehčí i v něčem jiném. „On si tady koupil obecní parcelu a postavil si takovýto dům, a ještě v této lokalitě. Představte si, kdyby to udělal politik dnes, jak by si na něm veřejnost smlsla,“ prohlásil premiér.

Součástí vily je i byt, který je připraven pro premiérské bydlení. Exkluzivně ho pro deník Aha! ukázal Dušan Zastávka, který spravuje vilu už šestnáct let.„Bydleli tady jen Miloš Zeman a Vladimír Špidla. Zeman využil pokoj pro hosty, kde bydlela jeho tchyně. Špidlův syn zase hrál na violoncello a zkoušel tady ve vile s kapelou,“ zavzpomínal. Podívejte se, jaké to tam premiéři měli…



Přečtěte si
setug
28. 6. 2011 • 17:32

který vilu postavil byl vždy movitý člověk, na rozdíl od našich politiků, kteří zbohatli když se dostali ke korytům. Tlustý Nečas je nechutný.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.