Klaus k Nečasovi: Vymyslete plán B! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Klaus k Nečasovi: Vymyslete plán B!

Fotografie
Fotografie (internal)

Prezidenta Václava Klause včera navštívil premiér Petr Nečas (ODS) a donesl pár lejster. Šlo o demisi ministra dopravy Víta Bárty (VV), a navíc návrhy na demise ministra vnitra Radka Johna (VV) a ministra školství Josefa Dobeše (VV). Jenže Klaus mu ještě před schůzkou poslal jasnou zprávu…

„Než přijmu demisi či demise nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu vyžadovat plán, projekt dalšího fungování vlády ČR,“ řekl prezident nekompromisně novinářům tři hodiny předtím, než za ním dorazil premiér. A ani po návštěvě názor nezměnil.

Co když se na to vůbec nechystá? Buď se trojkoalice stmelí i navzdory nesrovnalostem, anebo bude nestabilní menšinová vláda ODS a TOP 09. Přinejhorším by ale mohly být i předčasné volby.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) oponoval, že podle českého ústavního pořádku Klaus musí premiérovi vyhovět a demise přijmout. Jenže experti si nejsou tak jistí.

„Samozřejmě záleží na tom, jak si ústavu kdo vykládá, ale pan prezident Klaus rád tvoří vlastní mechanismy a snaží se působit na premiéra silou svojí osobnosti. Navíc jako prezident těžko může dostat za blokování demisí nějakou pokutu, takže nakonec co řekne, to se stane,“ potvrdil Aha! politolog Miroslav Mareš.

Nečas se možná u prezidenta brzy zastaví s další demisí. Svoje křeslo totiž v zájmu zachování trojkoalice nabídl skandály opředený ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

„Klíčové úkoly jsem zvládl, ale spíš než ministr obrany jsem byl ministrem sebeobrany,“ řekl Vondra, jehož odstoupení dlouhou dobu chtěly všechny parlamentní strany kromě ODS. Za jeho vedení se totiž mělo v rámci kauzy ProMoPro prohospodařit téměř 600 milionů korun. Ještě včera premiér Vondrovu demisi nepřijal.

Přečtěte si
fiat
18. 4. 2011 • 16:01

Vláda skončila,jak započala a budou nové volby./ nevbo vládu dostane sestavit Sobotka/

zadnice
12. 4. 2011 • 15:30

Plán A t.j. nové volby je prvořadý. Tato "vláda" už skutečně, ale skutečně není vládou občanů ČR. Je naprosto, ale naprosto neschopná včetně parlamentu a senátu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.