Analytik Vladimír Pikora: Vláda obcházela zákon! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Analytik Vladimír Pikora: Vláda obcházela zákon!

Pěti milionům Čechů hrozilo, že přijdou o polovinu státní podpory na »stavebku«. To včera zarazil Ústavní soud.
Pěti milionům Čechů hrozilo, že přijdou o polovinu státní podpory na »stavebku«. To včera zarazil Ústavní soud. (Profimedia.cz)

„Ústavní soud rozhodl správně a pro nás to není žádné překvapení,“ uvedl v rozhovoru pro deník Aha! uznávaný analytik Vladimír Pikora z Next Finance.

A přivítal, že vláda se zásahem do stavebního spoření neuspěla.

Čekal bych, že jako ekonom přivítáte úspory pro státní kasu. Vy jste ale rozhodnutí ÚS přijal pozitivně…

„Kdyby změny vlády zůstaly v platnosti, znamenalo by to, že stát nerespektuje pravidla, která sám stanovil. Zvláštní daň byla totiž klasickým obcházením zákona. Díky Ústavnímu soudu stále žijeme v právním státě.“

Co tedy udělala vláda u změn stavebního spoření špatně?

„Nejdiskutabilnější je změna zdanění příspěvků i pro uzavřené smlouvy. Český právní řád totiž zakazuje, aby zákon měnil pravidla zpětně.

Vláda si toho patrně byla vědoma, proto se nad tím snažila vyzrát tak, že příspěvky nezruší, ale vysoce je zdaní. Vláda tedy použila jinou cestu ke stejnému výsledku.“

Očekával jste verdikt ÚS?

„Ano, bylo dlouhodobě velmi pravděpodobné a předvídatelné, že soud rozhodne přesně tak, jak rozhodl, a vláda tak jen ztrácela čas. Původně se zdálo, že vláda rozpoutá reformní hurikán. Místo toho to dnes vypadá na bouři ve sklenici vody. Takže reformy se rozplývají…“

Předpokládáte, že ještě někde budou reformní škrty zpomaleny?

„Nedivil bych se, kdyby po stavebním spoření přišly další oblasti, ve kterých se ukáže, že vláda nerespektovala některé zákony nebo jejich ducha. Můžeme se nejspíše dočkat toho, že budou zrušeny změny zdanění u solárních elektráren.

Vše přitom vychází z toho, že reformám nepředcházejí hluboké analýzy nejen ekonomické, ale i právní.“

Přečtěte si
winterfreshka
29. 4. 2011 • 07:28

Jediný a první případ.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.