První schůze Sněmovny po krizi: Takhle se bojovalo o důvěru vlády! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

První schůze Sněmovny po krizi: Takhle se bojovalo o důvěru vlády!

I v napjaté chvíli vypadali ministři (zprava) Karel Schwarzenberg (zahraničí), Miroslav Kalousek (fi nancí) a Jan Kubice (vnitra), jako by spali. O čem asi sní?
I v napjaté chvíli vypadali ministři (zprava) Karel Schwarzenberg (zahraničí), Miroslav Kalousek (fi nancí) a Jan Kubice (vnitra), jako by spali. O čem asi sní? (Foto Aha! – Martin Přibyl, ČTK)

Den D pro kabinet, který za sebou nemá ještě ani rok vládnutí, včera nastal.

ČSSD využila nedávnou vládní krizi a pokusila se podruhé koalici rozcupovat. Pro své záměry získala pochopitelně komunisty. Moralizováním a plamennými projevy se pak pro svůj záměr snažila opozice přetáhnout i otrávené poslance z koaličního tábora.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že jediným možným východiskem ze současné situace jsou předčasné volby. „Jinak všechno bude pokračovat a budeme znovu prožívat tragické důsledky koaliční nespolupráce,“ uvedl Sobotka, který Nečasův kabinet nazval »vládou národní ostudy«.

Přitvrdil také jindy umírněný Michal Hašek (ČSSD). „Nechci, aby pracovali jediný další den,“ řekl na adresu vlády s tím, že se nadále už nemohou přehlížet skandály ministrů ani spojení veřejných funkcí s ABL.

Proti tomu se ohradila šéfka poslanců VV Karolina Peake. „Je to obrovská urážka,“ řekla.Včerejšek přežil šéf poslanců ODS Petr Tluchoř spojovaný s kauzou Kočí. Klub ODS oproti původnímu předpokladu nehlasoval o tom, jestli ho dál povede.

Sněmovna schůzovala dlouho, do uzávěrky našeho deníku poslanci o osudu vlády nerozhodli. K vyslovení nedůvěry potřebuje opozice 101 poslanců, ČSSD a KSČM jich dají dohromady 82. Kromě tří rebelů (Kočí, Huml, Škárka) by tedy potřebovali ještě 16 hlasů. VV už ale v podvečer vyjádřili vládě dočasnou podporu.

Tohle předcházelo krizi

Vládní krizi vyvolalo před třemi týdny obvinění »véčkařských« rebelů, že se tehdejší ministr vnitra a skutečný šéf VV Vít Bárta snaží uplácet jejich loajalitu. Rozproudily ji také odhalené tři roky staré nahrávky, v nichž Bárta vysvětluje, jak prostřednictvím vysoké politiky získat kšefty pro ABL.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.