Ohnivé peklo v Chropyni! Verdikt hasičů: Srovnat se zemí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ohnivé peklo v Chropyni! Verdikt hasičů: Srovnat se zemí!

Vše je připraveno, silný motor tatrovky řval na celé kolo.
Vše je připraveno, silný motor tatrovky řval na celé kolo. (HZS Zlínského kraje, ČTK – Zdeněk Němec)

Dramatický boj s obrovským požárem továrny na zpracování plastů v Chropyni u Kroměříže včera pokračoval už třetím dnem. Vyčerpané hasiče přijela podpořit speciální jednotka z Hlučína vybavená těžkou technikou. O objektu továrny na plasty, která požárem zamořovala okolí a vynutila si evakuaci obyvatel, totiž padlo rozhodnutí, že stěny budov budou strženy. Pak se hasiči konečně dostali do centra požáru...

Město připomínalo bojovou zónu. Téměř všude se povalovala mračna jedovatého plynu, všude hlídkovali policisté, do centra nesměla auta. Více než 300 lidí v pátek opustilo domovy. Zpátky domů se mohli vrátit až v neděli vpodvečer.

Těžká technika, která včera do města přijela, zbourala obvodové zdi továrny, aby se hasiči dostali do centra požáru, který se dlouhodobě nedařilo uhasit. Kromě dýmu z hořících plastů se tak do ulic vyvalila i oblaka prachu ze stržených zdí budov. Likvidace ohniska požáru probíhala i v nočních hodinách.

Otázky a odpovědi k zásahu

Proč se dlouho nedařilo požár uhasit?

Ohnisko požáru v bývalém Technoplastu bylo pro hasiče stále nedostupné, protože zůstávalo skryto v obrovských hromadách sutin ze zřícených budov. Cílem bylo odhalit hořící jádro, které bylo nutné uhasit.

Jak včera hasiči postupovali?

Specialisté z Hlučína se rozhodli nasadit šest vozů s těžkou technikou, kterou prorazili nepropustné bariéry zničených budov.

Co bylo na situaci v Chropyni nejzrádnější?

Muselo se hasit nepřetržitě. „Včera nad ránem jsme se pokusili zkušebně omezit hašení a ohnisko se okamžitě znovu rozhořelo, takže polevit jsme absolutně nemohli,“ popsal mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Jak složitý byl zásah pro hasiče?

Jedná se o dvojnásobně náročnější akci než požár deseti tisíc tun pneumatik v Uherském Brodě v roce 2007, který byl hodnocen jako požár desetiletí.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.