Katastrofa ve Fukušimě: Do moře vypouštějí miliony tun jedů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Katastrofa ve Fukušimě: Do moře vypouštějí miliony tun jedů!

Elektrárna Fukušima
Elektrárna Fukušima (Infografika Aha! – Viktor Sika)

Rybáři pláčou:Přijdeme na buben! Desítky roků se lidé na planetě učili jíst skvělou a zdravou japonskou kuchyni, zejména ryby. A sotva se suši stalo celosvětovým fenoménem, přišla pohroma v atomové elektrárně ve Fukušimě. Provozovatel pobořené elektrárny začal do oceánu vypouštět tisíce tun radioaktivní vody z přeplněných reaktorů! Po japonských rybách rázem neštěkne pes a japonským rybářům, kteří byli až dosud jedním z pilířů japonské ekonomiky, hrozí krach!

Do Tichého oceánu nejprve začala vytékat v sobotu silně zamořená voda trhlinou ve druhém reaktoru, pak se vlastník elektrárny, firma TEPCO, rozhodl cíleně vypustit do moře dalších 11 500 tun jedů. To je víc než 11,5 milionu litrů, pro představu celkem 1400 plně naplněných hasičských cisteren, které seřazeny za sebe vytvoří kolonu dlouhou bezmála 12 km!

„Nemáme jinou možnost,“ tvrdí TEPCO. Rybáři a zpracovatelé ryb ale proti vypouštění ostře protestují, mají vážné obavy o svou živnost! „Ztratili jsme toho hodně. Milované lidi, lodě, přístavy, vybavení – a k tomu všemu máme přijít i o naši obživu?!“ hřímá předseda federace rybářů z Fukušimy Tetsu Nozaki.

Vždyť na tokijském rybím trhu, kde se denně prodají desítky tun čerstvě vylovených ryb, dnes není ani noha! Ceny ryb se propadly, o jedovaté maso nikdo nestojí...

Odbírat přestalo i zahraničí, například celosvětový řetězec suši barů ShangriLa stáhl z jídelních lístků všechny lahůdky z japonských ryb! Přitom jen na rybím exportu loni země vycházejícího slunce vydělala skoro 40 miliard korun!

Vláda už sice zakázala rybolov v okolí Fukušimy, jenže radioaktivní ryby s vysokým obsahem jódu a cesia už byly vyloveny i v sousední prefektuře Ibaraki! A to má elektrárna radioaktivní vodu vypouštět ještě minimálně po celý dnešní den...

Přečtěte si
spulinka
6. 4. 2011 • 13:28

při lovu - lépe řečeno vyvražďování delfínů a velryb-. A budou to ospravedlňovat touto pohromou.....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.