Japonsko: Radiace je údajně 10milionkrát vyšší než norma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Japonsko: Radiace je údajně 10milionkrát vyšší než norma!

Fotografie
Fotografie (internal)

Drama v okolí japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě se nezklidňuje, ba právě naopak. Hodnoty radiace v druhém bloku elektrárny, kterou 11. března zle poškodilo silné zemětřesení a následná vlna tsunami, byly po včerejším měření označeny za 10milionkrát vyšší, než dovolují normy!!!

Po rychlé evakuaci dělníků se sice přišlo na to, že měření bylo chybné, ale přesto stále existuje možnost poškození samotného jádra reaktoru!

Trvalo osm hodin, než společnost TEPCO, která elektrárnu Fukušima provozovala a řídí nyní záchranné práce, zjistila, že vyděšený technik utekl, aniž provedl druhý odečet radiace. Její hodnoty přesto zůstávají vysoké a lidskému zdraví nebezpečné.

To, že je zamořeno moře, není tak zlé, protože se v něm radiace rychle rozkládá. Ale únik radioaktivního materiálu, kterého se odborníci od začátku obávali, je mnohem horší. Pokud by radiace dosáhla ráno ohlášených hodnot, odpovídala by ze dvou třetin těm v Černobylu v roce 1986!!! A to je ukrajinský Černobyl považován za nejhorší jadernou katastrofu všech dob, pominemeli atomový útok na Hirošimu a Nagasaki z r. 1945.

Představitelé společnosti TEPCO včera navíc přiznali, že nejméně tři ozáření technici pracující v areálu nebyli informováni o tom, že tam budou vystaveni drastickým hodnotám záření. Kromě toho vyšlo najevo, že část dělníků zajišťujících opravy přívodu elektrického vedení vědomě nedbala poplachových signálů varujících před radioaktivitou.

Následky sílícího neštěstí jsou nedozírné. Radiace pomalu likviduje život v rozsáhlých oblastech Japonska. Zemědělci nesmějí prodávat své produkty, a přicházejí tak o živobytí. Navíc se zpomaluje obnova života v oblastech postižených vlnou tsunami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.