Elektrárna Fukušima: ATOMOVÝ VÝBUCH! Jako v Černobylu?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 30. března 2024

Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido

Elektrárna Fukušima: ATOMOVÝ VÝBUCH! Jako v Černobylu?!

Fotografie
Fotografie (internal)

Panika! Obrovská evakuace! Tak to nyní vypadá v okolí japonské elektrárny Fukušima 1, která byla poškozena zemětřesením a následnou vlnou tsunami.

A všichni se bojí nejhoršího! Z budovy reaktoru se totiž včera ozval silný výbuch a unikly radioaktivní látky. Na místě teď pracují záchranářské týmy, protože elektrárna hrozí mnohem silnějším a zničujícím výbuchem...

Tlaková vlna a následný kouř, který se nad elektrárnou držel dlouhé minuty, vyděsily celý svět. Japonské úřady nejprve evakuovaly obyvatele z okruhu 10 kilometrů od elektrárny, později území »nikoho« rozšířily na 20 kilometrů! Evakuace se dotkne minimálně 51 000 lidí.

Do oblasti ihned zamířil speciální tým lékařů, který je vybaven pro zásahy v zamořených oblastech. „Dostali jsme roušky a plastové ochranné obleky, museli jsme spolknout jodové tablety, které máme doma,“ popsal evakuovaný Yoshiko Okatama.

Právě tablety mají zabránit tomu, aby se radioaktivní látky usadily v těle a způsobily například rakovinu.

Když na místo dorazily i ostatní záchranné týmy, spatřily zřícenou budovu prvního bloku elektrárny, ale mohly říci alespoň trochu uklidňující zprávu: Radioaktivita z elektrárny sice unikla, ale jen v malém množství a reaktor nebyl poškozen. Ozářeni byli 3 pracovníci, jejich stav ale není vážný.

„Vybuchla radioaktivní pára, která vzniká při chlazení z vody,“ upřesnil mluvčí vlády Edano s tím, že se radioaktivita přirozeně rozptýlí na normální mez...

Hrozí druhý Černobyl!

Elektrárna se ale potýká s mnohem větší hrozbou! Zároveň totiž selhal nouzový systém chlazení jádra reaktoru. Pokud se jeho teplota zvýší nad únosnou mez, může se stát podobná havárie jako v Černobylu v roce 1986. Tehdy na následky ozáření zemřelo přes 125 tisíc lidí, zasaženo radioaktivním spadem bylo několik zemí včetně tehdejšího Československa.

„Situace je velmi vážná. Při zemětřesení sice došlo k odstavení reaktoru, pokračuje ale rozklad paliva a vytváří se teplo,“ okomentoval situaci Josef Myšák z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži.

Přestože je japonský reaktor jiného typu než ten černobylský, právě teplo dokáže roztrhnout jádro plné radioaktivních látek podobně jako vařící voda papiňák. „V reaktoru nepřetržitě stoupá tlak. Roztavily se zřejmě některé palivové tyče,“ potvrdil profesor tokijské univerzity Naoto Sekimura.

Pomoci má americká armáda, která se pokouší spolu s Japonci doplnit do reaktoru potřebnou vodu, a také počasí. V místě je totiž jen pár stupňů nad nulou, a i to pomůže reaktor ochladit...

Problémy ale hlásí i další elektrárna vzdálená jen 12 kilometrů od Fukušimy 1. Tady zase do vzduchu uniklo nebezpečné cesium...

Přečtěte si
gerhard59
13. 3. 2011 • 16:59

Jenom upozornění pro pana(paní)redaktora(ku). Asi jste ještě nikdy v životě neviděl atomový výbuch. Ten by vypadal trochu jinak . Naštěstí pro obyvatele postižené oblasti k nejhoršímu zatím nedošlo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.