Patrik Martinec o zemětřesení v Japonsku: Ještě teď se klepu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Patrik Martinec o zemětřesení v Japonsku: Ještě teď se klepu!

Fotografie
Fotografie (internal)

„Hrůza, ještě teď se klepu,“ přiznal deníku Aha! do telefonu bývalý hokejista a dnes trenér korejského klubu Anyang Halla Patrik Martinec (39).

Měl štěstí, přežil zemětřesení v Japonsku i ničivou vlnu tsunami. S týmem měl hrát finále Asijské ligy ve městě Koriyama. A hodinu před zničením letiště Sendai na něm přistával. Do Koreje pak odlétal z Fukušimy krátce před tím, než vybuchl jeden z reaktorů...

„Dosedli jsme s letadlem hodinu před tím, než letiště zmizelo,“ vyprávěl Martinec. S mužstvem nasedli do autobusu a odjeli dál od moře. Zastavili se na jídlo v motorestu, hodinu od letiště.

„To asi byla naše klika, že jsme nedojeli do města,“ mínil. Při obědě se najednou všechno začalo třást. „A to tak, že padaly věci na zem. Lidi se schovávali pod stoly, jiní vyběhli na otevřené prostranství. Tak jsem taky vyrazil,“ popisoval, co se dělo.

Do Koriyamy přijeli v devět večer, to už bylo jasné, že hokej se hrát nebude. „Odvezli nás do hotelu, který vydržel. Ale nemohl jsem spát, každou chvilku se to klepalo. Pozoroval jsem, jestli hotel nepadá,“ prozradil. Hotel byl přecpaný lidmi bez přístřeší, ulice byly prázdné.

„Všechno rozbité, všude bylo zavřeno. Stánky s rychlým občerstvením vybrakované, lidé kupovali k jídlu, co se dalo.“

Když přetrpěl noc, těšil se do Koreje. Vedení klubu dokázalo obstarat let. „Z Fukušimy, kde jsou ty jaderné elektrárny. V letadle jsem byl šťastný jako blecha. Měli jsme kliku, že nás to nechytlo ani ve městě a ani u vody,“ oddychl si Martinec.

V Koreji se chystal, že se vyspí. Po první zkušenosti se zemětřesením.

Češi jsou v pořádku

Podle informací velvyslanectví ČR v Tokiu nyní v Japonsku pobývá asi 200 až 250 Čechů. Velvyslankyně Kateřina Fialková uvedla, že ambasáda kontaktovala telefonicky či emailem 90 českých občanů.

Všichni jsou v pořádku. Ambasádě se ozývají i samotní Češi, aby informovali, že se jim nic nestalo. Zatím tedy není známo, že by byl někdo z našich občanů v nebezpečí.

Přečtěte si
blablabla007
15. 3. 2011 • 08:00

jen o hodinu utekl tsunami a výbuchu reaktoru a vedle sebe viděl padat baráky a umírat lidi, když má doma rodinu...musíš být velkej hrdina, že by tě to nechalo klidným

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.