Třídenní pohroma v Japonsku! Obavy odborníků: Pozor, bouchne to zase! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Třídenní pohroma v Japonsku! Obavy odborníků: Pozor, bouchne to zase!

Smutek. Desetitisíce lidí se se svými blízkými už nikdy nesetkají.
Smutek. Desetitisíce lidí se se svými blízkými už nikdy nesetkají. (ČTK, ara)

Tři nejčernější dny v novodobé historii právě prožilo Japonsko. V pátek ho ochromilo zemětřesení a následné tsunami, v důsledku toho v sobotu došlo k výbuchu v jaderné elektrárně Fukušima.

V neděli začala do výše 4 kilometrů chrlit kamení dosud poklidná sopka Shinmoedake. Tím problémy nekončí: ve Fukušimě podle odborníků hrozí další výbuchy, únik radiace hlásí i další jaderné elektrárny Onagawa a Tokai 2. Podle seizmologů by navíc mohlo přijít další zemětřesení o síle 7 Richterovy stupnice. Kdyby k němu došlo, znamenalo by to jadernou katastrofu!

Jako by toho utrpení nebylo dost! Obyvatelé severovýchodní části Japonska, kterým hrůza nedala spát, jsou teď vystaveni další hrozbě. Ještě více než zeměstřesení se děsí jaderné katastrofy. V sobotu došlo k výbuchu reaktoru v  prvním bloku jaderné elektrárny Fukušima 1.

Zemětřesení způsobilo výbuch natlakované radioaktivní páry. Generátor a kryt byly zničeny. Následující den selhal ochlazovací systém několika reaktorů ve třetím bloku elektrárny. Pracovníci elektrárny se  je snažili ochlazovat a zabránit tak výbuchu, ovšem....

„Explozi bohužel nemůžeme vyloučit,“ řekl tajemník vlády Yukio Edano. Kdyby k ní došlo, do vzduchu by se uvolnilo větší množství uranu a plutonia. I při přehřívání do vzduchu unikají radioaktivní látky, jejich výskyt v ozvduší kolem elektrárny v neděli tisíckrát překročil normu.

Jeden pracovník elektrárny byl během hodiny vystaven takové míře ozáření jako za normálních okolností během celého roku. Z okolí elektrárny bylo ihned evakuováno 200 tisíc lidí, což je jen o 60 tisíc méně než si vyžádala jaderná havárie v Černobylu v roce 1986.

Do nemocnice muselo být odvezeno nejméně 15 lidí. Odhady zatím hovoří o 190 lidech zasažených radiací. V provincii Miyagi byly naměřeny 400krát vyšší hodnoty jaderného záření. Japonci jsou zoufalí. Slovům vlády, že situace je pod kontrolou, nikdo nevěří.

„Kvůli následným otřesům půdy jsem se od pátku nevyspal. Teď se ale nejvíce bojím jaderné elektrárny. Víme, co dělat při zemětřesení, ale co mám dělat při úniku radiace, to mi nikdo neřekl,“ děsí se obyvatel Tokia Indri Rosid.

Podle televizní stanice CNN začíná být situace kritická i v jednom z nejponičenějších měst Sendai. Docházejí potraviny, v obchodech se stojí i dvouhodinové fronty. Kdo chce tankovat benzin, musí to dělat ručně, jelikož tu nejde proud. Školy a nemocnice se přeměnily na útulky a dobrovolníci rozdávají lahve s vodou.

Policie hlásí 10 000 mrtvých! Obětí je ale zřejmě daleko víc!

Japonská vláda vyslala na postižená místa 100 tisíc příslušníků obranných jednotek. Práci záchranářů ale ztěžují následné otřesy. Těch už bylo zaznamenáno 275. Ale půda se třese téměř neustále.

„Otřesy přicházejí v desetiminutových intervalech,“ říká Shintaro Higuchi z Tokia, které je od epicentra vzdáleno 373 km.

Kolik si neštěstí vyžádalo obětí, zatím nikdo přesně neví. Stále se pohřešují desítky tisíc lidí. Nejhorší situace je ve městě Minami Sanriku, kde zmizelo 9500 lidí, tedy více než polovina jeho obyvatel!

Bilance neštěstí z neděle 13. března

  • 8.9 Richterovy škály: tak silné bylo podle vědců zemětřesení.
  • 2000 mrtvých podle oficiálních údajů.
  • 10 000 je zatím neoficiální odhad policie.
  • 215 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou.
  • 690 000 lidí muselo být celkem evakuováno.
  • 2,5 milionu domácností zůstalo bez elektřiny.
  • 500 000 domácností je bez vody.
  • 130 km pobřeží je zcela zničeno.
  • 700 miliard Kč činí v přepočtu škody, které budou muset zaplatit pojišťovny.
  • 1 bilion Kč činí podle odhadů veškeré škody způsobené zemětřesením a tsunami.
  • 45 minut byla doba, kdy v Japonsku řádila vlna tsunami.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.