Radioaktivní katastrofa ve Fukušimě: Tudy odtéká jed do oceánu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Radioaktivní katastrofa ve Fukušimě: Tudy odtéká jed do oceánu!

Voda teče trhlinou ve druhém reaktoru.
Voda teče trhlinou ve druhém reaktoru. (ČTK/AP)

A je zle! Z druhého reaktoru japonské jaderné elektrárny Fukušimy začala odtékat do Tichého oceánu vysoce radioaktivní voda. Pracovníci firmy Tepco, která elektrárnu vlastní, dělali, co mohli, aby zkázu odvrátili.

Asi dvaceticentimetrovou štěrbinu se snažili ucpat betonem. Jejich úsilí bylo bohužel marné. Proud vody byl příliš silný, beton nemohl ztvrdnout. Katastrofu se tak odvrátit nepodařilo.

Na pomoc ihned přispěchali experti z Tokia. Pod jejich vedením byly použity k utěsnění poškozeného místa kromě betonu také polymery. Tato uměle připravená hmota dovede absorbovat neuvěřitelné množství vody a navíc se umí roztáhnout na padesátinásobek svého původního rozměru. Poté přišel na řadu opět beton. Jedinou dobrou zprávou je, že po prozkoumání nebyla zjištěna žádná další trhlina ani na jednom z reaktorů.

Jenže do moře stále uniká voda o radioaktivitě více 1000 milisievertů za hodinu, přičemž normální únik je jeden až deset milisievertů za rok! Už ve čtvrtek byly v moři naměřeny hodnoty radioaktivního jódu, které 4385krát převyšovaly přípustnou normu.

Zaměstnance Tepca navíc silně zasáhla zpráva o smrti jejich dvou kolegů, kteří se dosud pohřešovali. Mladí lidé ve věku 21 a 24 let se stali obětí vlny tsunami. „Je pro mě bolestné. Tihle mladí zaměstnanci snažili do posledních sil chránit elektrárnu, kterou zasáhlo tsunami,“ řekl předseda Tepca Tsunehisha Katsumata.

Podle nových údajů si neštěstí vyžádalo 12 020 životů. Dál se pohřešuje přes 15 tisíc lidí.

Jámu se nejprve snažili zalít betonem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.