Pavlík (3): Mami, kde jsi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pavlík (3): Mami, kde jsi?

Pavlík je milý chlapeček, který si na milující rodiče musel počkat dlouhé měsíce.
Pavlík je milý chlapeček, který si na milující rodiče musel počkat dlouhé měsíce. (Aha! – Dan Černovský)

Pavlík (3) je krásný, veselý a zvídavý klučina, který se rád mazlí a hraje si s dětmi. Už dva roky ale vyrůstá v pražském zařízení pro děti v nouzi Klokánku, kam se dostal poté, co se o něj matka nemohla starat. Žena pak dlouhé měsíce tamním pracovníkům slibovala, že si najde odpovídající bydlení a svého syna si brzy vezme k sobě. A Pavlík čekal a čekal. Marně...

Chlapcova matka měla finanční i bytové problémy. Musela odejít z ubytovny, a proto její syn nejprve putoval do dětského domova a odtud v únoru 2009 do Klokánku pro ohrožené děti.

Pavlík měl už jako roční chlapeček obrovskou šanci najít pěstouny a odejít do funkční rodiny. Tomu ale jeho máma sobecky zabránila předstíraným zájmem o dítě. „Vlastně nás celou dobu vodila za nos. Slibovala, že bude dítě navštěvovat, postupně se ale její návštěvy zkracovaly, až přestala jevit zájem úplně,“ vypráví Jana Voldřichová z Klokánku, podle níž je žena v současnosti navíc ve vězení.

„Když měla přijít na návštěvu, tak si vymyslela spoustu výmluv, že zrovna musí na operaci, že má rakovinu, že má zápal plic, že musí na úřad. Z jejích výmluv bychom mohli sestavit knihu,“ zlobí se Voldřichová.

O nic lepší nebyla situace ani s chlapcovým otcem. Ten se přihlásil až po roce Pavlíkova pobytu v zařízení. „Velmi se divil, že tady Pavlík je, přišel na pár návštěv, a to bylo tak všechno,“ popsala. Kdyby matka řekla na rovinu, že o dítě nemá zájem a není schopná se o něj

postarat, mohl být Pavlík už dávno v jiné milující rodině. „Není mu tu špatně, ale jsme jen náhražka za opravdovou rodinu,“ dodala Voldřichová. Vedení Klokánku už ale došla trpělivost a pro chlapce se tipuje pěstounská rodina.

„Věříme, že je to otázka čtvrt maximálně půl roku, než od nás šťastně odejde,“ dodal Vaněk.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.