Manželé Mária a Jaroslav Guziurovi: Vychovali 41 dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Manželé Mária a Jaroslav Guziurovi: Vychovali 41 dětí!

Mária a Jaroslav Guziurovi mají ze »svých« čtyř kluků radost.
Mária a Jaroslav Guziurovi mají ze »svých« čtyř kluků radost. (Aha! – Dan Černovský)

Manželé Mária (54) a Jaroslav (54) Guziurovi společně vychovali 41 dětí! Oba už šest let pracují v zařízení pro děti v nouzi Klokánku, kde se starají o kluky a holčičky, o které se jejich rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Sami navíc vychovali další tři vlastní děti.

Paní Mária dříve pracovala v domově důchodců v Českém Těšíně, odkud s manželem pocházejí. K radikální změně života oba přivedla tragická smrt syna.

„Práci v domově důchodců jsem opustila. Už jsem se nechtěla dívat smrti do očí. Musela jsem z domu pryč a hledala útočiště mezi dětmi,“ vzpomíná na začátky v Klokánku Mária. „Vždycky jsem navíc toužila pracovat s dětmi. Péče o ně mě obohacuje a naplňuje,“ vysvětluje žena, ze které je cítit vyrovnaný klid i láska.

Paní Mária i Jaroslav vychovávají děti v Klokánku jako pár. Museli podstoupit náročné psychotesty a zpočátku pracovali pod dohledem. S dětmi, které je oslovují »strejdo« a »teto«, bydlí v Klokánku v klasickém bytě. V současnosti se starají o čtyři malé chlapce a jednu mladou slečnu. „Nejdůležitější je porozumět a umět se vcítit do dětského osudu,“ říká paní Mária.

Práce, kterou si vybrali, ale rozhodně není snadná. Pan Guziur přiznává, že první dva měsíce byly nejtěžší. „Starali jsme se o čtyři děti, které byly odebrány matce. Ta měla v té době 9 dětí a žila s nimi  v lese. Sourozenci, kteří k nám přišli, se rvali a ničili vše kolem sebe,“ vzpomíná  Jaroslav.

Přesto když o měsíce později odešli k pěstounům, cítili manželé lítost. „Když jsem je vypravovala, bylo mi smutno,“ dodala Mária, která věří, že s manželem pomůže ještě mnoha dětem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.