Otakar Tomek, obviněný ze zavraždění Aničky (†9): Smrtící otok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Otakar Tomek, obviněný ze zavraždění Aničky (†9): Smrtící otok!

Po Otakaru Tomkovi zůstala na stavbě jen bunda.
Po Otakaru Tomkovi zůstala na stavbě jen bunda. (Aha! – Martin Pekárek)

Zdravotní stav Otakara Tomka (41), obviněného ze znásilnění a vraždy malé Aničky (†9), se celý včerejšek zhoršoval.

Odpoledne lékaři přiznali, že muž – pokud pondělní pokus o se-bevraždu ve vazební věznici na Pankráci vůbec přežije – bude mít trvalé následky a už nepromluví. A obávali se jeho smrti...

„Jeho stav je kritický,“ řekla včera odpoledne Aha! mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Stíhaný Tomek stále nebyl při vědomí, lékaři ho udržovali při životě napojeného na dýchací přístroje. Do jaké míry byl poškozen mozek, budou moci lékaři posoudit, až se Tomek probere k vědomí. Jenže!

Diagnóza zněla, že muž má kvůli nedostatku kyslíku po oběšení otok mozku. Ten mu způsobil tlak například na centra řeči, zraku nebo pohybu. Lékaři tedy přiznali, že je možné, že zůstane nadosmrti mrzákem a možná nebude nikdy schopen vypovídat nebo se rozpomenout, co se vlastně stalo.

PERNÁ PRÁCE PRO POLICII

Hlavní dokazování tak zůstane na kriminalistech a znalcích, kteří nyní zkoumají ostatky zavražděné školačky. „Ať už by se Tomek probral či nikoliv, bylo by to stejné,“ míní psycholožka obeznámená s vyšetřováním.

Podle ní by se Tomek nikdy nepřiznal. Od počátku vinu popíral a neudělal to ani v dopise, který ve vězení napsal na rozloučenou. „Když mu nastavíte zrcadlo, je pro něj jeho obraz příliš tíživý. Má o sobě jiné mínění. Není vyloučeno, že právě v dobrovolném odchodu viděl jedinou možnost, jak před sebou, svými dětmi a kamarády zachovat obraz mučedníka,“ míní psycholožka.

Policie zatím nové informace z vyšetřování vraždy neuvolnila. „Stále čekáme na výsledky expertiz. To může trvat několik týdnů,“ řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.Při vyšetřování pokusu o sebevraždu se navíc včera ukázalo, že vězeňská služba žádným způsobem nepochybila.

794040:gallery:true:true

Deník Aha! navštívil místo posledního zaměstnání Otakara Tomka

Jen bunda a pachuť trpkých vzpomínek zbyla po Otakaru Tomkovi v Mostě, kde pracoval poslední měsíc a půl jako bourač na zdejší stavbě.

„Ta bunda je všechno, co tu po něm zbylo. Nechal si ji tu v den, kdy ho sebrali a už se pro ni nevrátil. A mám dojem, že si sem pro ni už nepřijde,“ řekl Aha! jeden z místních mužů, který na stavbě také pracuje jako dělník.

Zpráva o tom, že se Tomek pokusil o sebevraždu, ho prý vyvedla z míry a celý včerejšek ho zajímalo, zda stále žije. „Hlavně ať přežije. Já tomu hajzlovi přeju, ať trpí co nejvíc,“ řekl včera odpoledne bez uzardění jeho bývalý kolega.

Historie se opakuje: Jeden Tomek už vraždil!

Českou kriminální historií už příjmení Tomek jednou prošlo. V roce 1959 přepadával a znásilňoval ženy ve Zlíně (tehdy Gottwaldově) devatenáctiletý Antonín Tomek. „U některých zločinců bylo výzkumem zjištěno, že jsou k páchání trestné činnosti geneticky předurčeni. Bylo prokázáno, že jeden pohlavní chromozom »y« navíc zapříčiňuje agresivitu,“ objasňuje psycholožka Janina Krocková.

Oběti Antonín Tomek nejdříve udeřil do hlavy. První se mu ubránila. Druhou už ale brutálně znásilnil a zabil. Mladíka odhalil specialista z pražského Kriminalistického ústavu. Vzpomněl si na krádež v Gottwaldově, kdy jistý Tomek odcizil v prodejně ženskou figurínu, aby se na ní mohl ukájet. Otisk pravé dlaně, zajištěný na intimních místech figuríny, souhlasil s otisky prstů na vražedném nástroji. Tomek skončil na popravišti.

Přečtěte si
soprad
23. 3. 2011 • 19:56

HURA,HURA,HURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.