Jak zahnat únavu? Lékař: Nejlepší je půst! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak zahnat únavu? Lékař: Nejlepší je půst!

Fotografie
Fotografie (internal)

Březen, přestože začíná toužebně očekávané jaro, je pro zdraví tím nejhorším měsícem roku.

Stupňuje se naše únava a vyčerpání, přibývá marodů, a dokonce se i nejvíc z celého roku umírá... Jak přežít a napumpovat do sebe chybějící energii? Začněte se postit!

Ne, nejde o vtip. Naši předci nebyli hloupí, a přestože je půst spojován zejména největším křesťanským svátkem Velikonocemi, měl velký význam především pro zdraví lidí.

„Čtyřicetidenní půst chápejme spíše jako určitou formu odlehčení trávicímu traktu, sníží se energie nutná na zpracování potravin, a to umožní dobrou práci mozku, vyšší výkonnost při duševní práci,“ uvádí MUDr. Martin Matoulek, Ph.D. z III. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Zcela nesmyslné je podle něj však půst spojovat s hladověním. „Zařazování tzv. odlehčovacích dnů s převažujícím množstvím ovoce a zeleniny je rozumné. Rozhodně však nejsou hladověním,“ dodává doktor Matoulek.

Velmi opatrní s odlehčováním stravy by měli ale být cukrovkáři a lidé s poruchami srážlivosti krve. „Prudká změna stravy může vést k velkým výkyvům hladiny cukru. Stejně tak u lidí léčených warfarinem, kteří náhle začnou jíst velké množství zeleniny, může dojít k prudké změně srážlivosti krve,“ upozorňuje doktor Matoulek.

830733:gsmall:true:true

Další rady jak porazit jarní únavu

1. Neponocujte. Snažte se jít spát nejpozději ve 23 hodin. V tu dobu se zavrtejte do peřin, vypněte televizi i odložte knížku.

2. Dejte si studenou sprchu. Krásně osvěží. Nemusí být přímo ledová a zpočátku, než si zvyknete, stačí třeba jen na nohy a ruce.

3. Cpěte se vitaminy. Nešetřete na ovoci a zelenině, denně spořádejte nejméně 500 g. Výtečná je kvašená zelenina – kysané zelí, mrkev, červená řepa (ale ne sterilovaná). Pijte bylinkové čaje, zejména šípkový.

4. Dodržujte pitný režim. Dostatečné množství tekutin vás »probere«.

5. Pohybujte se. Zakažte si zimní povalování. Když už nezajdete do tělocvičny, bazénu či posilovny, dejte si nejméně 40minutovou rychlou procházku denně. Zkusit můžete i masáž.

6. Zakažte si uzeniny. Jak jsme si řekli, odlehčete jídelníček. Kromě uzenin zapomeňte na bílé pečivo, mastné potraviny (tedy tučná masa, ale i třeba oblíbené brambůrky, nekvalitní čokoládu). A mezi jídly žádné pamlsky!

Příklad postního jídelníčku

Snídaně: 50 g jablka, 50 g pomeranče, 50 g bílého jogurtu, 25 g ovesných vloček.

Svačina: 100 g mrkvového salátu s citronovou šťávou. Nesladit!

Oběd: pórková polévka sypaná čerstvou řeřichou, 150 g pohanky se 100 g kysaného zelí a lžičkou olivového oleje.

Svačina: 100 g ředkviček, můžete si je nakrájet a smíchat s 50 g bílého jogurtu.

Večeře: 150 g na grilu pečeného kapra bez tuku, 200 g zeleninového salátu (papriky, okurka, mrkev, brokolice + lžička dýňového oleje). Pokud vás syrová zelenina nadýmá, tak 200 g dušené brokolice, mrkve a zelených fazolek + na talíři ochutit lžičkou dýňového oleje.Denně vypijte 2,5 litru bylinkového čaje – šípkový, kopřivový, mátový, zázvorový.

Soutěž Aha! Získejte fotoaparát!

Energii můžete o víkendu načerpat třeba na rodinné procházce. Pokud na ní navíc nafotíte příchod jara a snímek nám zašlete na mail aha@ahaonline.cz, zařadíme vás do soutěže o fotoaparát Panasonic LUMIX DMCFS10. Vyhrává nejkrásnější jarní fotka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.