Záškolák Michal (15): Do školy chodil jen 4 měsíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Záškolák Michal (15): Do školy chodil jen 4 měsíce

Spolužačky, se kterými Michal seděl ve třídě.
Spolužačky, se kterými Michal seděl ve třídě. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Záškolák-rekordman! Tak by se dal nazvat Michal (15) z České Lípy. Vždyť celý svůj život téměř nechodil do školy! Naposledy seděl ve školní lavici loni v prosinci. Ve škole se navíc obávají, že chlapec žije ve spárech sekty!

Na bizarní případ se přišlo před dvěma lety, kdy se měl Michal se svojí rodinou přistěhovat do paneláku v České Lípě. Tehdy přišel na přezkoušení do Základní školy Špičák. „Mysleli jsme, že probíranou látku dožene, ale chlapce jsme ve škole už neviděli,“ uvedl pro Právo ředitel školy Libor Šmejda. Michal se ale do školy pak vrátil ještě jednou.

„Chodil s námi od září do prosince. Byl to příjemný kluk a asi z dobré rodiny, protože nosil značkové oblečení. Pak ale zmizel a už jsme ho neviděly,“ popsala Aha! jeho spolužačka Karolína. „Rodiče nahlásili, že odjíždějí do ciziny a nebudou syna posílat do školy,“ doplnil k situaci ředitel školy.

Podle něj ale rodiče vůbec nenáhlásili přesné místo, kde se školák zdržuje, ani nedoložili žádné doklady ze školy v cizině. S největší pravděpodobností tak je chlapec stále v České Lípě. „Určitě. Občas ho vídám, naposledy asi před týdnem,“ potvrdila nám jedna ze spolužaček, která bydlí poblíž.

Dostat chlapce do školy je velmi složité. Rodina se školou komunikuje pouze písemně a navíc ji zastupuje kvalitní pražský právník. Ředitel školy se navíc obává, že je školák pod vlivem sekty. O případ se zajímá i Okresní státní zastupitelství v České Lípě a Michalovi hrozí i nařízení ústavní výchovy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.