Noční život v pražské zoo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Noční život v pražské zoo!

Tygr malajský
Tygr malajský (Aha! – Karel Kopáč)

Přemýšleli jste někdy, co dělají v noci sloni? A co třeba opice? Zajímavým tipem je podívat se do zoologické zahrady v noci.

Samozřejmě ne tak, že přelezete plot a na vlastní pěst se budete potloukat tmou, ale v rámci organizované výpravy, kterou zoologické zahrady pořádají. V pražské zoo jsme se tak byli podívat, co se v ní děje, když se zavřou vrata za posledním návštěvníkem a padne tma.

Tygr malajský

V pavilonu šelem naleznete hned dva poddruhy tygra: kriticky ohrožené tygry malajské a sumaterské. Odpočívající samec Kawi ani nedává tušit, jaký poklad se v něm skrývá. V Evropě žije jen hrstka tygrů malajských. Všichni jsou si navíc velmi blízce příbuzní. Jedinou výjimkou je »cizinec« Kawi. Tato šelma z Bornea je nadějí pro celý evropský chov! Červené světlo, které na něj namířil průvodce, Kawiho trošku naštvalo.

Zajímavost: Transport tygra malajského do Prahy z Bornea trval 36 hodin. Celkové náklady jen na cestu činily půl milionu korun.

Hrošice Maruška

Ve volné přírodě je pro hrochy právě noc dobou, kdy se vydávají za potravou. Kvůli velmi citlivé kůži totiž přes den nemůžou vyjít na prudké africké slunce. V zajetí se však chovají jinak. Pražští hroši Slávek a Maruška zoo se v klidu »pasou« přes den a v noci odpočívají. Ale nespí! Maruška, kterou vidíte na obrázku, bedlivě sleduje každý pohyb našeho fotografa připravena zasáhnout, pokud by vstoupil na její území.

Zajímavost: Ve volné přírodě ujde hroch za potravou zhruba 10 km a sežere 40 až 60 kg potravy.

Želvy obrovské

Noc je dobou odpočinku i pro želvy. Tělesnou teplotu si regulují aktivně tak, že přecházejí ze světla do stínu, aby se nepodchladily ani nepřehřály. Navečer, když slunce zajde, uléhají pomalu k dlouhé noční siestě. V zoo se často rády smočí v teplém bazénku, případně se jdou ohřát pod tepelné lampy

Zajímavost: Želva může vážit až 300 kg a dožívá se věku až 160 let.

Lev indický

Lvice Aisha celý den usilovně sváděla samce Paryse.  Je totiž v říji. Během noci ale oba spí s až obdivuhodnou pílí. Věděli jste, že lev naspí denně i více než šestnáct hodin? Ten se má!

Zajímavost: Lev indický už dnes žije volně jen v jediné rezervaci na světě, jak jinak než v Indii. Je jich posledních 300 kusů.

Chápan středoamerický

Chápani jsou jako většina ostatních opic vysloveně denní tvorové. Jakmile se v jejich zatepleném domečku zhasne, uléhá celá rodina pod vedením samečka Benjiho k spánku. V době návštěvy nočních prohlídek, kdy už by dospělí rádi odpočívali, však mláďata nadšeně vyskočí ke sklu, aby pozdravila zvídavé návštěvníky.

Zajímavost: Přestože v posledních letech populace chápanů ve volné přírodě mírně vzrostla, stále jde o ohrožený druh. A to také proto, že jej domorodci loví kvůli údajně velmi chutnému masu.

Slonice Shanti

V tichu zšeřelých stájí odpočívá také samice slona indického Shanti. Valnou část noci ale tráví dojídáním zbytků z odpoledního krmení. Potrava slonů je na energii chudá, a tak jim jídlo zabírá nejen celý den, ale také několik hodin noci. Odpočívají pak mezi jednotlivými sousty. K samotnému spánku si mohou v zoo i lehnout, často však spíše stojí.

Zajímavost: Chobotem dokáže slon indický zvednou až jednu tunu. Chobot také používá k útoku, když jím nejprve protivníka srazí a pak ho udupe.

Dikobraz srstnatonosý

Zatímco přes den tvrdě spí, se soumrakem se probouzí a celou noc čile obchází svoje domovské území. Při podobných obchůzkách pak urazí i kolem 10 km! Černobíle pruhované bodliny naježí v případě nebezpečí nebo podráždění. Nepřítele by měl odradit už jejich vzhled, případně chřestění. Pokud si drzá šelma nedá poradit, dikobraz do ní prudce nacouvá. Bodliny jí zůstanou zalámané v čenichu i tlapách, což je velmi nepříjemné.

Zajímavost: Zkazky o vystřelování bodlin jsou pouhou pověrou, i tak ale dikobraz dokáže svými bodlinami usmrtit tygra nebo levharta.

Levhart obláčkový

Zrak většiny koček je mnohem lepší než lidský. Navečer se tedy vydávají za potravou. Levharti obláčkoví šplhají v korunách stromů jako lesní duchové a loví ptáky. Na zemi si troufnou i na menšího jelena. Během večera se krásně předvádí především rodinná trojice Luzon, Buri a mladá Maao. Levhartí dědeček Adrian, žijící ve vedlejší expozici, odpočívá i během noci.

Zajímavost: Špičáky levhartů mají podle obyvatel jižní a jihovýchodní Asie, kde tyto šelmy převážně žijí, kouzelnou moc. Tato pověra bohužel stojí i za jejich vybíjením.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.