Unikátní operace v Česku: Pacient dostal umělou duhovku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní operace v Česku: Pacient dostal umělou duhovku

Fotografie
Fotografie (internal)

Lékaři poprvé v Česku implantovali umělou oční duhovku. Pacient, který po těžkém úrazu oka přestal vidět a ztratil prakticky celou duhovku, dokonce vidí!

Při operaci mu lékaři nejprve odstranili čočku zkalenou šedým zákalem, implantovali umělou nitrooční čočku a následně i umělou duhovku. „Operace byla náročná, proběhla však zcela bez komplikací. Stejně tak probíhá  pooperační hojení.  Pacient je s výsledkem velmi spokojený, a to nejen pro vynikající  kosmetický efekt. K jeho úžasu se po letech obnovilo opět i vidění poraněného oka,“ uvedla operatérka docentka Drahomíra Baráková z Oční kliniky Lexum.

Umělá duhovka  je vyrobena ze silikonu a na první pohled ji nelze odlišit od pravé duhovky. Vyrábí se individuálně pro každého pacienta na základě digitální fotografie zdravého oka. Lze ji použít jak pro rekonstrukci poúrazových stavů oka, tak pro případy, kdy duhovka není při narození vyvinuta a v oku zcela chybí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.