Vítek: návrh na insolvenci. Sazka: stop na majetek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vítek: návrh na insolvenci. Sazka: stop na majetek!

Radovan Vítek
Radovan Vítek (ČTK)

Miliardář Radovan Vítek dostál svým výhrůžkám vůči největší loterijní společnosti Sazka.

Poté, co skoupil od několika bank pohledávky za asi 1,5 miliardy korun, chtěl, aby mu firma do neděle dluh zaplatila. Protože tak neučinila, podal Vítek skrze svého právníka Tomáše Rybáře návrh na insolventní řízení.

Už samotné zahájení řízení zakazuje Sazce přepisovat majetek nebo činit nestandardní kroky. Sazka Vítkovy pohledávky neuznává a proti návrhu se chce bránit.

Podle návrhu dluží Sazka Vítkovým společnostem celkem miliardu a 77 milionů Kč plus úroky. „Úpadek dlužníka lze zjistit nejen z důvodu platební neschopnosti dlužníka, rovněž pro předlužení,“ říká se v návrhu.

„Sazka není právně ani ekonomicky v úpadku. Společnost není předlužena, ani ve stavu platební neschopnosti,“ uvedl šéf Sazky Aleš Hušák s tím, že insolventní návrh považuje za nedůvodný a šikanózní. „V nejbližších dnech předloží Sazka soudu podklady, které nedůvodnost insolventního návrhu prokazují,“ dodal.

Pokud bude vedení Sazky v čele se svým šéfem Alešem Hušákem vyměněno, chce Vítek návrh stáhnout. Kdy bude rozhodnuto, zda Sazka skončí v insolvenci, či nikoli, není jasné. Soud totiž žádnou lhůtu pro uzavření a rozhodnutí nemá.

Aleš Hušák

Kdo slíbil pomoc?

Pomoc Sazce už nabídly firmy Penta, Synot a E–Invest. Každá chce nalít do Sazky dvě až tři miliardy korun a fi nančně jí vypomáhat i v dalších letech. Penta chce dát každý rok po dobu třiceti let 130 milionů, Synot 250 milionů po dobu patnácti a E–Invest 200 milionů po deset až patnáct let. Penta za to požaduje úplné ovládnutí společnosti, Synot chce dvě třetiny akcií a E–Invest o vstupu do Sazky neuvažuje.

Úplné znění insolvenčního návrhu





Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.