Filípka (4) při porodu škrtil pupečník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Filípka (4) při porodu škrtil pupečník

Filip se od mladšího brášky Davida učí, jak se pohybovat.
Filip se od mladšího brášky Davida učí, jak se pohybovat. ( Dobryskutek.cz)

Filípek Havlásek nepřišel na svět nejšťastnějším způsobem. Při porodu se mu kolem krku omotala pupečníková šňůra.

Přestal dýchat a zastavilo se mu srdce. Lékaři bojovali o jeho život, dýchat sám začal až za tři dny. Rodiče se dozvěděli, že jestli přežije, bude navždy těžce postižený.

„Nikdo nám nedokázal s jistotou říct, co se synem bude. Vypadalo to ale zle. Někteří lékaři se domnívali, že bude navždy jen nevzdělavatelný »ležák«,“ vzpomíná na nejhorší chvíle svého života Filípkova maminka Veronika Havlásková.

S postižením se však rozhodli bojovat. Začali cvičit, rehabilitovat a shánět informace. Díky nadacím Dobrý skutek a Konto Bariéry získali peníze na speciální rehabilitační pomůcky. Obrovskou pomocí Filipovi bylo narození mladšího brášky.

Maminka: Zvládneme to!

„Filip se vlastně od Davídka učí. Když se začal přetáčet, dokázal to i Filip. Dokonce po něm zkouší i opakovat slova,“ popisuje Veronika Havlásková. Filip je ve svých čtyřech letech psychicky na úrovni tříletého dítěte. Fyzický stav je horší.

„Neumí sám kousat, jídlo mu musíme mixovat. Sám se nepostaví ani neposadí. Ale věřím, že do deseti let to usilovnou prací zvládneme,“ doufá Veronika Havlásková a dodává, že péče o postižené dítě je nesmírně náročná.

„Je to vyčerpávající. Fyzicky, psychicky i finančně. Chtěla bych ale všechny rodiče povzbudit, aby se svým dítětem pracovali. Naděje na zlepšení je vždycky!“ dodává.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.