Pátrání po zmizelé Aničce Janatkové (9) pokračuje - Janatkovi volali do Aha! Svědectví chatařky jim dalo naději | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pátrání po zmizelé Aničce Janatkové (9) pokračuje - Janatkovi volali do Aha! Svědectví chatařky jim dalo naději

Fotografie
Fotografie (internal)

Rodiče už měsíc pohřešované Aničky Janatkové (9) z Prahy včera kontaktovali deník Aha!. Zaujala je výpověď chatařky Zuzany L. (55), kterou jsme zveřejnili ve čtvrtečním vydání. Zuzana L. tvrdí, že zná muže, který viděl Aničku v trojské ulici Pod Písečnou nasednout do vozu s tmavými skly a odjet. Policii to však neoznámil, neboť v minulosti měl mít cosi společného s pedofi lií a teď se bojí, že by byl podezřelý.

Kontakt na svědkyni Aha! Janatkovým včera předalo. Zuzana L. rodiče zmizelé školačky už ale dříve vyhledala a informace jim prý předala i písemně, proč je tedy zaujaly až nyní? „Víte, zvonily tu spousty lidí, divných senzibilů a podobně, a tak jsme to zřejmě přehlédli,“ objasnila Aha! žena, která do redakce jménem Janatkových volala.

Zástupce zoufalé rodiny Zuzanu L. včera skutečně navštívil. „Řekla jsem všechno, co vím. Řekla jsem jim i jméno kamarádky, která toho muže zná lépe,“ uvedla chatařka. Jak se dívá na možnost, že by její informace pomohla vést k nalezení Aničky a tím by získala nárok na odměnu 3,5 milionu korun? „Nad tím nepřemýšlím. I já jsem kdysi prožila něco zlého, a to jsem byla dospělá. Bylo to hrozné. Nedokážu si ani představit pocit té malé holčičky. Moc bych jí chtěla pomoci,“ dodala paní Zuzana.

Čtěte také: Spouštěli se i do studní

Na výzvu volaly desítky lidí

Rodiče Aničky v úterý odpoledne nabídli odměnu ve výši 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za jejím zmizením. Rodina na zveřejněné telefonní číslo (733 678 531) přijala už několik desítek telefonátů. Přicházejí také SMS zprávy. Ty ale většinou obsahují povzbuzující vzkazy, které vyjadřují soudržnost lidí s rodinou.

Obviněnému soudce nahrál - Psycholožka: Být ve vazbě, nejspíš by mluvil!

Pražská policie v souvislosti se zmizením dívky stíhá Otakara T. (41) z Mostu. Kriminalisté jej koncem října obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody. Muž se k činu nepřiznal. Je vyšetřován na svobodě, protože soudce neakceptoval návrh na uvalení vazby, přestože policie našla jeho sperma na Aniččině batohu a v jeho neprospěch vyšel i detektor lži.

Policisté i psychologové se shodují na tom, že nebýt jeho propuštění, mohl být případ Anička možná vyřešen. „Není pochyb o tom, že obviněný o Aničce ví, ať už je pachatel nebo svědek jejího zmizení,“ tvrdí jeden z pražských kriminalistů. I když se podezřelý neskrývá, tím, že ho nemá policie neustále k dispozici, jsou kriminalisté ve velké nevýhodě. S tím souhlasí také psycholožka. „Aby obviněný promluvil, je věcí psychologické hry. Tím, že je na svobodě, má navrch,“ míní psycholožka Zdena Horáková. Podle ní už ho navíc mohla policie nechat vyšetřit sexuologem, zda netrpí pedofilií či sadismem.

„Obrovskou roli hraje také únava. Ve vazbě by ho mohli vyslýchat mnohem intenzivněji. Neměl by tolik času na odpočinek. Spánková deprivace je nesmírně cenný pomocník. Většinou to vzdá nebo se alespoň prořekne i otrlý jedinec,“ dodává psycholožka. Podle ní není divu, že se muž neukryl a pravidelně dochází na každé předvolání a tzv. spolupracuje, i když nevypovídá. „Dobře si uvědomuje, že je to pro něj teď výhodnější. Pár hodin si s nimi pomlčí. Má dokonce nárok na čaj. Pak se projde, vyvětrá si hlavu a dodatečně může všechno probrat se svým advokátem a s kýmkoliv jiným,“ říká psycholožka. Naopak ve vazbě by mohl být i pod nepříjemným tlakem jiných obviněných. „Ani ve vězení se násilí na dítěti netoleruje. Sklízel by nejvyšší opovržení,“ dodává Horáková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.