AUDIO Herec Josef Somr vsadil na tutovku - namluvil Broučky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

AUDIO Herec Josef Somr vsadil na tutovku - namluvil Broučky

Fotografie
Fotografie (internal)

I kdyby kina byla bez diváků, divadla zela prázdnotou, pohádky budou vždy dobrý byznys, těch se žádná krize nedotkne. Děti je prostě potřebují. Ví to i profesor Ječmen z Básníků, legendární herec Josef Somr (76), který kývl na to, že namluví Broučky. Navíc přiznal, že ačkoliv je sám čítával už v dětství, teprve nyní pochopil, že se nejedná jen o nevinný hmyzí příběh.

„Broučci jsou literaturou mého útlého mládí. Přiznám se, když jsem si je teď znovu četl, tak jsem zjistil, že to není zase úplně nevinná hříčka. Brouček byl zlobivé dítě, snažil jsem se ho, po dohodě s panem režisérem Františkem Špergrem, tak brát. Pohled dětský je vždy trochu odlišný, než když se na tento příběh člověk dívá zestárlýma očima,“ říká známý herec, jehož hlas na novém 2CD vypráví všechny příběhy těchto hmyzích hrdinů.

Vzpomínáte?

Příběh nesmrtelného díla začíná ve chvíli, kdy se malý brouček - nezbeda narodí a zajímá ho jen to, kdy už vyletí svítit se svým tatínkem a kmotříčkem svítit lucernami. Den pro svatojánské broučky začíná západem slunce, to maminka připraví snídani, tatínek s Broučkem se nasnídají a letí s kmotříčkem svítit. Tak svítí celou noc a jakmile kohout zakokrhá, vrací se domů, dají si večeři a s prvními paprsky slunce jdou spát. Brouček je ale neposlušný, nesvítí tam, kde má, a své neposlušnosti se dlouho nezbaví, ani když už je větší, i když na to mnohokrát doplatí. Musí se hodně snažit, aby se líbil své vyvolené Berušce a aby z něj i tatínek a maminka měli radost.

Ukázku z toho, jak pohádkový příběh Josef Somr převyprávěl, si můžete poslechnout ZDE.

ČTĚTE TAKÉ:

Česká televize je továrna na vánoční filmy! Čtyři pohádky, dvě se Šafránkovou!

Bořivoj Navrátil: Končím, ale opravdu nelituji...

Josef Somr oslavil 75. narozeniny a říká: Důchodu si užívám!

Somr v lázních: Snad zajdeme i do sklípku!

Těžce nemocný Josef Somr: Válka se sousedem!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.