Tohle nás čeká v roce 2011! Velký přehled 25 novinek... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle nás čeká v roce 2011! Velký přehled 25 novinek...

Fotografie
Fotografie (internal)

Co nevidět tu s námi bude nový rok 2011. Ke každému novému roku patří neodmyslitelně předsevzetí a to, které si dala nová vláda premiéra Petra Nečase (ODS), zná každý: „Šetřit, šetřit, šetřit!“ A jak se nová spořivá opatření, z nichž většina už prošla i Poslaneckou sněmovnou, dotknou nás?

Odvádění daní

1. Dáme stovku na povodně

Každý z nás bude od příštího roku odvádět stovku měsíčně na možné škody způsobené povodněmi. Získá se tak, že se sníží daňová sleva – na výplatní pásce to uvidíme už v únoru.

2. Zvýší se strop na odvody

Neklesne strop na odvody sociálního a zdravotního pojištění a zůstane i nadále na šestinásobku průměrné mzdy tak, jak už na rok 2010 určil exministr financí Eduard Janota. Dříve to byl trojnásobek. I ti bohatší tak budou muset odvádět peníze státu.

3. Zvýší se DPH

Premiér Petr Nečas (ODS) ohlásil, že nižší sazbu DPH, která se vztahuje na potraviny či léky, chce ze současných 10 zvednout na 17 procent. Tato změna nás ale čeká nejdříve od poloviny roku 2011, tedy nikoliv od ledna.

Rodiče a děti

4. Porodné všichni nedostanou

Na porodné, tedy jednorázový příspěvek za narození dítěte ve výši 13 000 korun, dosáhnou jen rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima (čistý měsíční příjem zhruba 17 tisíc měsíčně).

5. Peníze jen za první dítě

I rodiny, které neberou více než 2,4násobek životního minima, dostanou porodné jen na první dítě v rodině. Na ty ostatní jim stát nepřispěje ani korunou.

6. Méně peněz pro maminky

V případě, že rodič čerpá příspěvek v nejdelší, tedy čtyřleté variantě, od příštího roku dostane o až 20 procent méně než v minulosti. Do 9. měsíce věku dítěte bude dostávat 7600 korun měsíčně, poté už jen 3800 korun. Nyní dostává 7600 korun měsíčně až do 21. měsíce věku dítěte!

7. Lhůta pro čerpání se sníží

Jestli budou čerpat mateřskou 2 roky, 3 roky anebo nejdelší 4 roky, se budou maminky muset rozhodnout do 9. měsíce věku dítěte. Jen do té doby totiž mohou dostávat vyšší podporu, tedy 7600 korun měsíčně. Nyní na to mají 21 měsíců.

Podpora v nezaměstnanosti

8. Odstupné, ale bez podpory

Nově se lidem, kteří dostali od předchozího zaměstnavatele odstupné, odloží o odpovídající počet měsíců termín, od kterého budou moci pobírat podporu v nezaměstnanosti.

9. Kdo dal výpověď, dostane méně

Lidé, kteří z předchozího zaměstnání odešli dobrovolně, musejí od ledna počítat s nižší podporou v nezaměstnanosti, v prvních 4 měsících dostanou až o 20 procent méně. Standardní podporu dostanou, jen pokud je k výpovědi vedly »vážné důvody«.1

10. K podpoře si nepřivyděláme

Nyní je možné si k podpoře různými pracemi přivydělat polovinu minimální mzdy, tedy 4000 korun, od ledna by tak ale člověk ztratil nárok na podporu v nezaměstnanosti.

11. Bude výhodnější podnikat

Ti, kteří přijdou o práci, a rozhodnou se podnikat, mohou počítat s příspěvkem od státu ve výši zhruba 6000 korun měsíčně.

Odměňování státních zaměstnanců

12. Seškrtají se platy

Vláda seškrtala objem peněž na platy ve státním sektoru o 10 procent. Od ledna se proto budou moci instituce rozhodnout, zda tyto peníze ušetří propouštěním, snižováním platů anebo jiným druhem úspor. Desetiprocentní snižování platů státním zaměstnancům s výjimkou učitelů je ale nejpravděpodobnější variantou.

13. Zavede se pásmové odměňování

Místo toho, aby se platy státních zaměstnanců odvozovaly výlučně od počtu odpracovaných let, zavede se takzvané »pásmové odměňování«. V dané platové třídě tak bude možné dostat peníze na základě dohodnuté smlouvy za vzdělání či další schopnosti.

14. Zdaní se důchody »bohatým«

Ti senioři, kteří ke starobnímu důchodu zároveň vykazují příjmy ve výši, která přesahuje trojnásobek průměrné mzdy, nebudou osvobozeni od daní a budou muset z důchodu odvádět peníze.

Zdravotně postižení, nemocenská, léky

15. Znevýhodní zaměstnávání postižených

Firmy, které mají nad 25 zaměstnanců a přes polovinu zaměstnanců se zdravotním postižením zatím mohou uplatňovat poloviční slevu na dani z příjmů právnických osob. Tato možnost ale od následujícího roku skončí.

16. Zůstane nižší nemocenská

V případě nemoci zaměstnanci dostávali do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent vyměřovacího základu, mezi 31. až 60. dnem celých 66 procent, a pakliže byli nemocní déle, dokonce 72 procent. Aby za celé období vyplácená částka tvořila jen 60 procent, na letošek zavedl exministr financí Eduard Janota, současná vláda se rozhodla, že to tak zůstane i pro rok 2011.

17. Zaměstnavatel zaplatí víc

Po dobu následujících tří let mají zaměstnavatelé platit zaměstnancům nemocenskou místo současných 2 týdnů celé tři týdny. Stát tak ušetří.

18. Méně penězna péči

V prvním stupni závislosti na péči, takzvaná »lehká závislost«, se měsíční příspěvek od státu sníží na necelou polovinu, a to ze současných 2000 korun měsíčně na 800 korun.

19. Změní se lékařské poplatky

Třicetikoruna za položku na receptu se bude platit za celý recept, za přespání v nemocnici bude stovka místo 60 korun a levnější léky na předpis, jako jsou Acylpyrin či Paralen, si zaplatíme z vlastní kapsy. I tyto změny na pacienty uchystala vláda, nejdříve ale začnou platit v druhé polovině roku 2011.

Odměny pro ústavní činitele a strany

20. Zdaní se plat Klausovi

Státní rozpočet trochu nabobtná i díky tomu, že se od příštího roku zruší daňové osvobození prezidentského platu, i renty exprezidenta Václava Havla. Oba tak přijdou o desítky tisíc měsíčně.

21. Zdaní se poslanecké náhrady

Konečně se Sněmovna odhodlala i k danění dosud volně ponechaných náhrad poslanců. Dosud se totiž ze zhruba třicetitisícových přídavků k platu nic neodvádělo.

22. Sníží se platy ústavním činitelům

Všichni od poslanců po senátory, soudce či prezidenta by měli od příštího roku brát o 5 procent méně. Zákon teprve posvětila vláda, počítá se ale s tím, že projde legislativním procesem. Například poslanci a senátoři, jejichž současný plat je 59 tisíc, by měli brát 51 700 korun.

23. Méně peněz stranám

Politické strany od příštího roku za každý získaný mandát dostanou o pět procent nižší příspěvek než dosud. Na jednoho poslance či senátora tak dostanou za rok o 45 000 korun méně, v případě člena zastupitelstva kraje či hlavního města Prahy o 12 500 korun ročně.

Stavební spoření

24. Klesne podpora stavebního spoření

Státní příspěvek rodinám, které spoří na dům či byt, klesne na polovinu (ze současných 3000 až 4500 korun na maximálně 1500 nebo 2250 korun ročně).

25. Zdaní se úroky ze stavebního spoření

Dosud byly úroky ze »stavebka« osvobozeny od daně, od příštího roku se na ně ale bude vztahovat patnáctiprocentní daň z příjmu jako na všechny ostatní úroky z vkladů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.