Před sto lety jsme je téměř vybili, a teď... Vlci se vracejí do Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Před sto lety jsme je téměř vybili, a teď... Vlci se vracejí do Česka!

Vytí vlků v pustině dokáže nahnat pořádnou husí kůži.
Vytí vlků v pustině dokáže nahnat pořádnou husí kůži. (ara, youtube.com)

Vlk je pro spoustu lidí synonymem krvelačné odporné šelmy, která, kdyby mohla, rozsápe každého člověka na potkání. I díky mnoha předsudkům se tak vlk stal pro lidi nepřítelem, kterého je třeba vyhubit do posledního. A u nás se to prakticky »povedlo«. Můžeme se jen radovat, že v posledních letech se populace vlků u nás zvětšuje, byť jde vlastně jen o pár jedinců. Vlk obecný se objevuje v Beskydech, na Šumavě a někdy i v Jeseníkách.

Vlk obecný byl kdysi nejrozšířenější šelmou u nás i v Evropě. Především díky své chytrosti, vynalézavosti, ale i plachosti, dokázal velmi dlouho přežívat i v době, kdy lidé ve velkém začali osidlovat místa, kde dříve žil. V současnosti je ve většině Evropy prakticky vyhuben s výjimkou několika míst ve Skandinávii, Pobaltí a Rusku.

Zřejmě poslední vlk v Česku byl uloven v roce 1914 v Beskydech. Až do roku 1994 po těchto šelmách nebylo na našem území ani stopy. Potom se ale na naše území vrátily, pravděpodobně ze Slovenska. Momentálně na našem území žijí zřejmě 2 – 3 smečky o celkovém počtu asi 15 jedinců.

Pohybují se hlavně v Beskydech, ale známky o jejich návštěvách jsou hlášeny i z Rychlebských hor, Jeseníků a Šumavy.

Jak žijí

Vlci jsou sociální zvířata, což znamená, že žijí v dobře organizovaných, hierarchicky rozdělených smečkách. Každá smečka může mít až 20 členů, závisí na tom, kolik má k dispozici potravy.

Jeden vlk je schopen na posezení sežrat až 10 kg potravy, ale stejně tak je schopen přežít několik dní bez jídla. Svazek mezi samcem a samicí je většinou na celý život, během kterého pravidelně vyvádějí mláďata.

Vlci jsoou inteligentní zvířata. Z jejich pronikavého pohledu až mrazí.

Vlci v Rusku překvapili policistu

Není to tak dávno, co do medií pronikly záběry pocházející z Ruska. Kvůli stále se zmenšujícímu životnímu prostoru a nedostatku potravy se vlci občas vydají do blízkosti lidí. Nedávno tak překvapili ve městě Rostov na Donu na jihu Ruska i policistu.

Policista v noci zastavil auto, protože mu nesvítilo světlo.

Najednou se ze tmy vynořila smečka 14 vlků. Kolega policisty v autě na druhé straně silnice smečku včas zpozoroval a policistu u auta varoval.

Ten stihl v poslední chvíli naskočit právě do kontrolovaného vozu.

Smečka vlků proběhla kolem. Rázem se zapomnělo i na pokutu za nefunkční světlo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.