Senátní a komunální volby: Už jsou v plném proudu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Senátní a komunální volby: Už jsou v plném proudu!

Prezident Václav Klaus se za plentou rozhoduje, komu dát svůj hlas.
Prezident Václav Klaus se za plentou rozhoduje, komu dát svůj hlas. (Alexandr Malachovský, Petr Novotný, Jan Čada, ČTK)

V celé zemi včera začaly komunální a senátní volby, které potrvají do dnešní čtrnácté hodiny. Proč jsou důležité? Lidé si zvolí stovky funkcionářů na radnice a magistráty, navíc obmění třetinu senátorů. Pokud v senátních volbách zvítězí levice, mohou pak její senátoři blokovat zákony schválené pravicovou Sněmovnou.

 

 

Už dnes odpoledne začne Český statistický úřad (ČSÚ) chrlit výsledky, podle nichž zjistíme, zda bude v komunálních volbách úspěšnější levice či pravice. Je ale více než pravděpodobné, že zrovna výsledky senátních voleb se tento víkend nedozvíme – k vítězství totiž musí mít kandidát nadpoloviční většinu hlasů, což se stává zřídkakdy.

 

Dva největší favorité si to pak »rozdají« ve druhém kole senátních voleb, a to 22. a 23. října. Až tehdy tak skončí »supervolební« rok 2010 – v květnu jsme si totiž ještě stihli zvolit novou Poslaneckou sněmovnu.

 

 

Ministr vnitra a šéf VV Radek John má spoustu želízek v ohni.

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.