Jarmila Gruntová (49): Na vozíku jsem kvůli klíštěti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jarmila Gruntová (49): Na vozíku jsem kvůli klíštěti!

Jarmila testuje speciální lůžko, které lze velmi jednoduše upravitna vozík. Jeho cena? 50 000 Kč.
Jarmila testuje speciální lůžko, které lze velmi jednoduše upravitna vozík. Jeho cena? 50 000 Kč. (Aha! – Petr Novotný)

Přisátí jediného klíštěte zcela změnilo život Jarmile Gruntové (49) z Hořic. Nemoc – lymeská borelióza, proti které se nedá chránit očkováním, ji upoutala na invalidní vozík. Přesto se nevzdala a začala se bít nejen za svůj život, ale i za další podobně nemocné.

„Onemocněla jsem v roce 2004 po kousnutí klíštětem,“ říká Jarmila, která v současné době trpí boreliózou ve 3. stadiu. „Přišlo se na ni až po dvou letech a dopadlo to tak, jak dopadlo. Mám postižené dolní končetiny. Jsem částečně na vozíčku a jsem schopna si přejít kousíček o francouzských holích,“ odmítá se více zabývat minulostí. Jejím životním krédem je totiž žít a pomáhat.

„Pracuji ve Svazu tělesně postižených. Dosud jsem měla jen mechanický vozíček a teď jsem si koupila elektrický, aby mi umožňoval větší možnost pohybu. Aby mi trochu usnadnil život,“ říká skromně. Spolu s kolegy ze Svazu tělesně postižených totiž zřídila již ve 22 městech v Česku půjčovny kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené. Letos byla za svoji práci nominována na Cenu Olgy Havlové za rok 2010.

POLOHOVACÍ POSTEL ZA 30 KČ/DENNĚ

Vozíky, chodítka, schodolezy nebo polohovací postele si může za pár korun půjčit kdokoli. „Bez ohledu na typ a rozsah zdravotního postižení, věk nebo členství v organizaci. A to až do doby, než si pořídí pomůcku vlastní,“ říká Alena Říhová ze Svazu tělesně postižených. A kolik půjčovné činí? Např. polohovací elektrické lůžko s antidekubitní matrací vyjde na 30 Kč denně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.