Zemřel poslední mahárádža - Konec slavné éry plné bohatství, ale i krutosti a sexuálních orgií | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřel poslední mahárádža - Konec slavné éry plné bohatství, ale i krutosti a sexuálních orgií

Fotografie
Fotografie (internal)

Indie v srpnu oslavila 63 let nezávislosti. Jenže ve víru veselí se tak trochu ztratil fakt, že ve věku 87 let zemřel poslední z více než 500 vládců, kteří museli roku 1947 předat své ministátečky indické vládě. Mahárádža Meghradži III. zesnul a s ním definitivně odešla éra exotiky a bohatství, která kdysi do Indie přilákala tisíce dobrodruhů i snílků.

..

Bohatě zdobení sloni, zlatem obložené stěny paláců, stovky milenek a luxusní vozy Rolls-Royce. Tak viděla Evropa Indii před rokem 1947. Meghradži, který nastoupil na trůn v roce 1942, musel už po pěti letech předat svůj státeček Dhrangadhra-Halvad nezávislé, sjednocené Indii. Místo vladaření řídil banku, stal se poslancem a nakonec i uznávaným antropologem.

Nedopadl na něj stín skandálů, které se objevovaly ve spojitosti s jinými místními vladaři. Jako největší skrblík mezi nimi vynikl Osman Alí z Hajdarábádu, který měl v garáži náklaďáky plné zlata a moře peněz, ale žil jako nuzák. Bankovky mu užíraly krysy. Každý host u něj dostal jen šálek čaje, jeden suchar a jednu cigaretu. Když si v roce 1943 britský guvernér poručil šampaňské, vladaře z toho málem trefil šlak.

Dál na východ se Charles Brooke, bílý rádža ze Sarawaku na severu Bornea, snažil v televizní adaptaci zneškodnit nepolapitelného Sandokana. Ale byly i horší případy...

Rozmary mahárádžů
  • Jednoho z vládců rozzlobil natolik neúspěch jeho dostihového koně, že ho nechal polít benzinem a upálit.
  • Jiný mahárádža se považoval za symbol plodnosti a jednou ročně se užaslým poddaným ukazoval na balkonu paláce se ztopořeným penisem.
  • Další vladař si usmyslel, že ho jedna Britka urazila, a tak ji chtěl zabít nasypáním rozdrcených diamantů do pití. Naštěstí byl včas odhalen a musel odstoupit ve prospěch svého syna.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.