Kroupy jak vejce v Praze: Ničily auta a zabíjely ptáky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kroupy jak vejce v Praze: Ničily auta a zabíjely ptáky!

Kroupy, které včera zasáhly hlavně jih Prahy, měly až 5 cm v průměru.
Kroupy, které včera zasáhly hlavně jih Prahy, měly až 5 cm v průměru. (Aha! – Martin Pekárek)

Pohromu způsobily v neděli večer kroupy, které zasypaly Prahu a okolní vesnice. Několikacentimetrové ledové kusy rozbíjely okna, střechy, ničily auta, zabíjely ptáky a zranily šest chodců.

Spoušť kroupy napáchaly i na pražském Jižním Městě. „Dívali jsme se na tu hrůzu z okna, děti ječely. Tohle jsem ještě nezažil. Manželka se zrovna chystala dojet, když se běžela schovat, zasáhla ji kroupa do ramene. Má na něm pořádnou modřinu. Celou noc nespala, bála se, že nám auto bez oken někdo ukradne,“ líčil řádění živlu Karel Mol (42). Před domem právě likvidoval škody na své starší felicii. Kroupy vyrazily celé zadní okno a přední zůstalo naprasklé.

Miroslava Tazichová (62) prý při pohledu na pustošící živel prožívala hrozný pocit bezmoci. Ledová spoušť ale podle ní prověřila lidské charaktery. „Můžu říct, že lidi se krásně stmelili. Pomáhali si, dělili se o igelity a lepicí pásky, ti, co měli foťáky, nafotili škody i ostatním. Tohle na tom bylo fajn,“ vzpomínala na noční drama s dávkou optimismu.

Meteorologové uklidňují, že by se počasí mělo s postupujícím týdnem lepšit. „Pátek a víkend bude slunečný až polojasný. V pátek bude 22 až 26 stupňů, v sobotu až 28 a v neděli se dočkáme i třicetistupňových veder,“ řekl Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ze zadního skla nového vozu Miroslavy Tazichové udělaly kroupy řešeto.

Karel Mol včera ze své felicie vymetal sklo.

Sportovní autíčko to odneslo roztřískanou střechou i zadním sklem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.