Získala Naomi Campbell »krvavé« diamanty za flirt s diktátorem?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Získala Naomi Campbell »krvavé« diamanty za flirt s diktátorem?!

Naomi Campbell na přehlídkovém molu.
Naomi Campbell na přehlídkovém molu. (ČTK)

Zřejmě není takový svatoušek, jak se tváří. V kauze tzv. krvavých diamantů darovaných od afrického diktátora Naomi Campbell zřejmě lhala. Navíc jej získala díky (přinejmenším) úsměvům, které krutému diktátorovi věnovala.

Diamanty, které britská topmodelka Naomi Campbell před 13 lety údajně obdržela od bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora souzeného kvůli válečným zločinům, jsou pravé.

Kvůli tomu ji hrozí další svědecké předvolání, tentokrát v Jihoafrické republice. Campbell kvůli diamantům, jež mají Taylora spojovat s občanskou válkou ve Sieře Leona, za velkého zájmu médií poprvé vypovídala koncem minulého týdne před nizozemským mezinárodním tribunálem.

Pravost tří surových diamantů jihoafrická policie prošetřovala od čtvrtka, kdy jí je předal jihoafrický přítel modelky. Ten je u sebe měl od září 1994, kdy mu je jako svůj čerstvý dar po recepci v jihoafrické Pretorii Campbell předala - údajně jako příspěvek pro charitu, jejímž byl tehdy ředitelem.

Inkriminované drahokamy mají Taylora před mezinárodním soudem v Nizozemsku podle obžaloby spojit s takzvanými »krvavými« diamanty, jejichž prostřednictvím prý bývalý diktátor financoval povstalce během krutého desetiletého občanského konfliktu v Sieře Leona. Podle obžaloby chtěl v září 1997 diamanty, které prý získal od povstalců, vyměnit za zbraně.

Taylor popírá, že kdy surové diamanty vlastnil, i další obvinění, kterým u mezinárodního tribunálu čelí.

K soudu se má ve stejném případu v pondělí dostavit bývalá topmodelčina agentka Carole Whiteová. Ta podle přepisu rozhovoru tvrdí, že Taylor a Campbell při večeři u tehdejšího jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely flirtovali. Bývalého diktátora pak prý zaslechla říct, že modelce nechá poslat diamanty.

Modelka před dvěma dny u soudu uvedla, že nemá důkaz o tom, že diamanty pochází od Taylora, a hovořila o nich jako o »špinavých kamíncích«.

ČTĚTE TAKÉ:

Modelka Naomi Campbell u soudu - Ano, dostala jsem krvavé diamanty!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.