Logo označí »zdravé« potraviny

Víte, co jíte? Mnohdy, když podrobně prozkoumáme etiketu na potravinách, můžeme být doslova zděšení. Nečtemeli je, nebo pokud informace na nich uvedené ignorujeme, můžeme tloustnout, máme vysoký krevní tlak, o nemocech srdce a cév nemluvě... Změnu by mohlo přinést označování potravin mezinárodně uznávaným logem »Vím, co jím«.
„Na zdraví člověka se 60 % promítá zdravý životní styl. Výživa se z toho na zdraví podílí celou polovinou, tedy 30 %,“ konstatuje doktorka Iva Málková ze sdružení STOB – STop OBezitě.
O složení potravin se přitom podle průzkumů zajímá jen 40 % z nás. Stále je mnohem důležitější cena. „Cena potravin, bohužel ne cena zdraví,“ říká Alexandra Krausová, ředitelka společnosti Vím, co jím. Ta si klade za cíl nejen naučit Čechy umět si vybrat potraviny, které jsou zdraví prospěšné, tzv. potraviny nutričně vyvážené, ale zároveň i »tlačit« na výrobce, aby např. snižovali podíl přidaného cukru, soli, živočišných tuků a rakovinotvorných trans mastných kyselin.
Potraviny, které neodporují zásadám zdravého životního stylu, budou označeny logem »Vím, co jím« „Logo mezinárodní značky »Vím, co jím« pomůže lidem, aby kupovali potraviny nezávisle na tom, jak mohutná je provází reklama či které slavné jméno je doporučuje,“ uvádí Alexandra Krausová.
„Lidé tak mohou snadno a vědomě omezit množství těch složek potravin, které v největší míře souvisejí s většinou civilizačních onemocnění. V žádném případě to neznamená, že pokud budou jíst jen označené potraviny, neztloustnou. Pro správnou výživu je třeba sledovat množství a skladbu potravin. Především správné živiny hlídá logo »Vím, co jím« a množství označení GDA,“ radí doktorka Málková. Dvě různá označení potravin se tak vlastně skvěle doplňují.