Za přetočení tachometru do vězení?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Za přetočení tachometru do vězení?!

Fotografie
Fotografie (internal)

Do současné doby bylo v Česku přetáčení tachometrů velmi výdělečným podnikem, na který dopláceli kupující ojetých vozů. Nyní by se to mělo změnit! Dopravní experti chtějí podvod zahrnout do novely trestního zákona jako trestný čin a politici přitakávají. Přistižené podvodníky bude čekat pokuta, zákaz činnosti a možná i vězení.

Z prodaných 760 tisíc ojetých vozů mělo podle odhadu společnosti Cebia, která se specializuje na prověřování původu vozů a kontrolu najetých kilometrů, 320 tisíc aut přetočené tachometry. Prodejci z bazarů si tak jen díky tomuto podvodu podle společnosti zvýšili zisky o více než tři miliardy korun.

Nyní už došla trpělivost i zákonodárcům a v čele s dopravním expertem Stanislavem Humlem »stáčečům« vyhlásili válku. „Měl by to být rozhodně trestný čin, aby policie mohla skutečně zasahovat. Můžeme si vzít příklad z Německa i Británie, kde policie toto zakázané chování přísně postihuje. Musí se to primárně zahrnout do novely trestního zákona, věřím, že se tam na to prostor najde,“ řekl Aha! poslanec Huml (VV).

Jaký trest podvodníky postihne, se zatím přesně neví. „Konkrétní postih musí stanovit odborníci, ale já bych to viděl určitě na finanční pokutu, zákaz činnosti i podmínku,“ dodal dopravní odborník.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.