Milujete zmrzlinu? Lékaři: Nejlepší je tvarohová! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Milujete zmrzlinu? Lékaři: Nejlepší je tvarohová!

Dávejte pozor, jakou zmrzlinu si v tropických vedrech kupujete.
Dávejte pozor, jakou zmrzlinu si v tropických vedrech kupujete. (Aha! – Dan Černovský)

Tropické počasí dává Čechům zabrat, ochlazují se, jak to jen jde. Obchody hlásí rekordní prodeje nápojů a také nanuků. Právě zmrzlináři mají napilno a sladkou pochoutku připravují ve dne v noci. Která zmrzka nejlíp osvěží a jaká je nejdravější?

„Rychle osvěží kyselé zmrzliny a sorbety, ideálně citronová, rybízová, grapefruitová,“ radí cukrářka Marcela Kopecká. Naopak smetanové podle ní nejen osvěží, ale zlepší i náladu, protože pomáhají uvolnit hormon štěstí.

A jak vidí mražené mňamky lékaři? U balených bychom měli vybírat nejen podle příchuti, ale kouknout i na etiketu, kde je uvedena její energetická hodnota. Např. Magnum má kolem 1164 kJ a Twister 380 kJ na 100 g. Přesto mohou být právě nízkoenergetické vodové a ovocné horší než smetanové!

„Jsou záludnější, neobsahují žádný tuk a lidi mají pocit, že si dopřávají nízkoenergetickou pochoutku,“ říká lékařka Václava Kunová. Skutečnost může být však jiná. „Po konzumaci těchto druhů zmrzlin dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi, následně vyplavený inzulin způsobí hypoglykemii a za 2 nebo 3 hodiny po zmrzlině dostane člověk ukrutný hlad.

Není tedy na škodu samotná zmrzlina, ale velké množství jídla, které pravděpodobně člověk sní v následné fázi,“ upozorňuje doktorka Kunová.

Nejlepší je podle výživářů česká specialita – tvarohové zmrzky. „Cukr sice obsahují, ale metabolicky se chovají lépe než »vodovky« díky přítomnosti bílkovin z jogurtu nebo tvarohu,“ dodává Kunová.

Víte, že...
  • Zmrzlinu znali již ve starověkém Řecku, pod Olympem. Boháči si posílali pro sníh běžce, kteří si náklad předávali jako štafetový kolík, aby se dostal co nejrychleji na stůl. Jeho chuť se vylepšovala medem či vínem.
  • Zmrzlinový kornout vynalezl italský přistěhovalec v Americe jménem Italo Marcioni v roce 1903.
  • Poprvé se použilo dřívko do zmrzliny v roce 1921.
  • Průměrně je potřeba 50 líznutí ke spořádání jednoho kopečku zmrzliny.
Bouřky, lijáky a pořád vedro!

Připravte se na silné bouřky a lijáky, varují meteorologové. Přesto ochlazení nepřinesou. Stále bude 30 až 35 °C! Dnes od 11 hodin až do večera zasáhnou téměř všechny kraje. „Místy spadne až 30 milimetrů vody,“ upozorňuje Český hydrometeorologický ústav s tím, že intenzivní bouřky se mají vyskytovat i v následujících dnech.

Silnice tečou

Vysoké teploty poničily silnice v Česku. V úterý večer nadzvedly silnici na 23. kilometru Pražského okruhu ve směru z Ruzyně na Slivenec. „Úsekem dlouhým 250 metrů auta projíždějí 40kilometrovou rychlostí,“ uvedla mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. Vedro poškodilo i úsek dálnice D5 na Tachovsku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.