Spanilá jízda motorkářů: Prahou projelo 500 harleyů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Spanilá jízda motorkářů: Prahou projelo 500 harleyů!

Motorky přitahují i pěkné baby. Jen v pražské pobočce H.O.G. je jezdkyň s vlastní motorkou 20.
Motorky přitahují i pěkné baby. Jen v pražské pobočce H.O.G. je jezdkyň s vlastní motorkou 20. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Prahou se včera prohnala smršť nejstylovějších motorek, drsňáckých »harleyů«. Přes osm set lidí a pět set strojů se sešlo u přehrady Džbán a odstartovalo spanilou jízdu na Václavské náměstí a zpět.

Počasí drsným motorkářům přálo, a tak je přišly podpořit i slečny v letních tílkách. Lidé s řidičským průkazem skupiny A si mohli vyzkoušet 23 motorek Harley Davidson, které přistavili organizátoři, a jezdily se soutěže. „Při soutěži v pomalosti motorkář musí ujet padesát metrů co nejpomaleji, aniž by spadl anebo se dotknul nohou země. Jiná disciplína je podjíždění pod rampou, ze které visí párek – z toho musí ukousnout spolujezdec. Čím větší kus párku, tím lepší umístění,“ popsal pro Aha! Štěpán Salač z Harley Owners Group Praha, která akci organizuje.

A proč lidé do klubu vstupují? „Když si člověk koupí motorku, nekoupí si jenom přístroj, ale i životní styl. Kromě různých výhod, které z členství plynou, je v tom i kamarádství a společné akce. Jsme taková smečka,“ dodává Salač.

Průměrný věk drsného »harleyáka« je 46 let.

Průměrná motorka stojí půl milionu, díky doplňkům je každá unikát.

Kožená vesta je »občanka« motorkáře

Těžké kožené vesty obložené odznaky a symboly k milovníkům motorek neodmyslitelně patří. Nejsou ale jen stylové, mají svůj praktický význam. Dopředu se zapichují odznaky, většinou z míst, kde majitel motorky jezdil. Vzadu je pak logo klubu a města, kam patří, a pod ním jeho »životní číslo« přidělené H.O.G. pobočkou. Na toto číslo si může pronajmout už pojištěnou motorku kdekoliv v zahraničí, identifikuje ho totiž mezi motorkáři stejně jako obyčejného člověka na úřadech občanský průkaz anebo pas.

Čím víc značek, tím větší fanoušek! Takhle vypadá skalní »harleyák«. Kam se podíváte, tam je logo jeho oblíbené značky.

Aha! Víte, že...

nejstarší klub příznivců motorky na světě je právě v Praze – Harley Davidson Club Praha byl založen v roce 1927 a nepřetržitě funguje do dneška.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.