Záplavy jsou jen začátek... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Záplavy jsou jen začátek...

Karel Tihelka z otrokovického Bělova se do svého domu dostal jen na loďce.
Karel Tihelka z otrokovického Bělova se do svého domu dostal jen na loďce. (pro Aha! – Ivan Dostál, ČTK – Zdeněk Němec, Vladislav Galgonek, ara)

Islandská sopka Eyjafjallajökull srazila leteckou dopravu na kolena a připravila evropskou ekonomiku o miliardy. Řádění sopečného démona však nekončí. Ničivé povodně, které zasáhly střed starého kontinentu, nejspíš souvisí s mrakem popela, který sopka vychrlila.

Letošní květnové počasí připomíná spíše říjen. Chladno s sebou přineslo deště, které způsobily rozvodnění řek. Jak ale může tisíce kilometrů vzdálená sopka ovlivnit počasí v Česku? Sopečný prach nepropouští sluneční paprsky a odráží je zpět do vesmíru. „Když loni soptil vulkán na Aljašce, také propršel celý květen. V červnu pak přišly bleskové povodně. Zda za současné studené počasí může islandská sopka Eyjafjallajökull, budeme schopni s jistotou říct až za měsíc,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Vulkanický prach může ovlivňovat počasí až dvanáct měsíců. „Rok od výbuchu může být chladněji s více srážkami. Očekávat bychom měli i častější bouřky, a to i s krupobitím,“ upozorňuje meteoroložka.

Počasí v nejbližších dnech nás však přece jen potěší. O víkendu se teploty budou pohybovat mezi osmnácti a dvaadvaceti stupni. V pondělí vystoupají až ke čtyřiadvaceti stupňům. Pak se však zase bude ochlazovat.

Postižení dostanou až 150 tisíc

Lidé v zaplavených oblastech dostanou na obnovení domácnosti od státu příspěvek 30 000 korun. Občané, které voda připravila o střechu nad hlavou, můžou dostat příspěvek 150 000 korun. Jednorázové dotace mají sloužit k obnovení základního vybavení domácností, případně uhrazení nákladů na demolici stavby. Lidé o ni mohou požádat prostřednictvím formuláře u starosty své obce.

Občané ze zatopených oblastí mohou žádat také o nízkoúročené úvěry ze Státního fondu rozvoje bydlení. Půjčky jsou určeny na opravu a pořízení bydlení. Maximální výše úvěru je 150 000 (vytopená nemovitost) a 850 000 korun (totální devastace nemovitosti). Pomoci záplavami zasažené Moravě by měla i Evropská unie. Velká voda v Česku zasáhla 2100 objektů, 1198 lidí bylo evakuováno a 11 zraněno. Jedinou obětí povodní byla starší žena z Třince.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.