Řeky se plní ledovou tříští, lidé riskují: Hazard s dítětem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Řeky se plní ledovou tříští, lidé riskují: Hazard s dítětem!

Hazard s dítětem v náručí!
Hazard s dítětem v náručí! (Aha! – Věra Knedlhansová)

Tak tohle lidé, kteří bydlí u řek, dlouho nepamatují.

Hladiny skokově stoupají a klesají a nikdo neví, kdy tomu bude konec. Ledové kry, které se po zvýšení hladin řek kvůli oteplení uvolnily, ničí vše, co jim přijde do cesty. Lidé přesto riskují! Na okraji Plzně v Koterově si u řeky Úslavy zkracují místní cestu přímo mezi rozlitou ledovou tříští.

Meteorologové už na začátku víkendu varovali, že může vlivem oteplení a deště dojít ke zvýšení hladin řek. Jenže nikdo nečekal, že velká voda s sebou přinese i další nebezpečí – obrovské ledové kry. Ty ničily, co jim přišlo do cesty a na mnoha místech doslova »zašpuntovaly« koryta řek, a hladina tak rychle stoupala.

Kritická byla v noci na včerejšek například situace v Černošicích u Prahy na Berounce, kterou ucpaly kry od Karlštejna. Deset domů muselo být evakuováno, několik chat bylo zaplaveno. „Voda se do koryta vrátila až krátce před půlnocí,“ uvedl velitel zasahujících hasičů Tomáš Havlík.

Masa ledových ker poničila i majetek v plzeňském Koterově. I přes obrovské nebezpečí tady ale lidé i s malými dětmi chodí zaplavenou cestou. Tu přitom každou chvíli můžou sevřít další ledové kry! A ani na dalších místech to není o nic lepší. Včera večer musela být například preventivně uzavřena protipovodňová vrata do pražské Čertovky.

Kdy nás přestane vodní živel ohrožovat, meteorologové nevědí. Varování před rozběsněným živlem zatím vydali na neurčito. Podle nich musí ještě odtéci zhruba 2,5 miliardy m3 vody ze sněhu, tedy množství zhruba deseti nádrží Lipno.

Plzeňský Koterov pokryly masy ledu. Lidé tu přesto riskují a zkracují si cestu i s malými dětmi v náručí.

KDE HROZÍ ZÁPLAVY?

Extrémní nebezpečí (3. stupeň): Plzeňský kraj

Povodňová pohotovost (2. stupeň): Karlovarský, Liberecký, Ústecký kraj

Povodňová bdělost (1. stupeň): Praha, Středočeský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký kraj

Muži uzavírají protipovodňové bariéry pražské Čertovky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.