Alkohol pančují savem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Alkohol pančují savem!

Jak poznat originální lahev alkoholu od padělku? Napovědět může místo, kde ji koupíte, ale i cena. V supermarketech je pití dražší než ve stáncích nebo u Vietnamců.
Jak poznat originální lahev alkoholu od padělku? Napovědět může místo, kde ji koupíte, ale i cena. V supermarketech je pití dražší než ve stáncích nebo u Vietnamců.  (Aha! – Alexandr Malachovský)

Děsivé zjištění přinesla tajná zpráva soukromých detektivů pojednávající o českých padělatelích alkoholu. Podle ní je každá druhá lahev tvrdého alkoholu v Česku padělaná! Podloudní výrobci tak obírají stát o miliardové položky, ale navíc hazardují i s naším zdravím!

Na problematiku jako první upozornil server aktualne.cz. A že se nejedná jen o pár nelegálních pálenek, ale rozsáhlou organizovanou skupinu, potvrzují i samotní velkovýrobci alkoholu. „Upozorňujeme státní orgány na problémy černého trhu s alkoholem již řadu let. Nelegální producenti lihovin skutečně způsobují miliardové daňové úniky, inkasují stamilionové zisky, poškozují poctivé producenty, a navíc mohou svými produkty ohrozit i zdraví konzumentů,“ řekl Aha! mediální zástupce největšího výrobce lihovin v ČR Stock Plzeň-Božkov Jiří Janoušek. „Největší riziko pro spotřebitele představuje nákup podezřele levných a málo známých značek lihovin v obchodech, v tržnicích, ve stáncích a také konzumace rozlévaných lihovin v některých restauracích,“ dodal Janoušek.

Server aktualne.cz otiskl i šokující rozhovor s jedním anonymním padělatelem... Ten prozradil mimo jiné i tohle:

Padělatelé používají chemii do bazénů!
„Tisíc litrů denaturovaného lihu vyčistíte za hodinu a vyrobíte z něj například 2,5 tisíce litrů čtyřicetiprocentní vodky. Celkové náklady vás vyjdou na 30 korun za litr. Jednoduše do toho nalijete cosi jako protijed, nejčastěji chlornan sodný. To je ta chemie, kterou si lidé čistí bazény. Jde to i všeobecně známým savem, ale to je zbytečně drahé. Pak se denaturát protáhne přes oběhové čerpadlo, taky stačí to k bazénu, a nechá se to odstát. Odpad si stejně jako při čištění bazénu sedne na dno a pak už odsajete čistý líh.

O tom, kde se shání denaturovaný líh...
„Buď si ho přivezete třeba z Polska, nebo je to o známostech – můžete ho získat například od spřízněného lihovaru.“

O strážcích zákona a kontrolách...
„V tomhle byznysu se točí tak velké peníze, že není problém zaplatit kohokoli. A vím o řadě celníků, co odešli ze služeb státu a teď se do kšeftu sami zapojili.“

O odběratelích...
„Z devadesáti procent kupují padělaný alkohol Vietnamci, do tržnic a svých sítí vietnamských večerek.“

O ochraně...
„Kolky se prodávají na černém trhu. Co se týče etiket a lahví: ty si oficiální výrobci objednávají v tiskárnách a sklárnách. A tam vám nějakej Franta Flinta vždycky otevře a vyveze, co potřebujete.“

Kde se pančuje...
„Nejvíc je to na severu Moravy a ve východních Čechách. Ale už se vozí čistit dokonce i do Prahy. Na takovém Těšínsku je už trh přesycený a v Praze je větší odpal.“

Tady jde o zdraví!

Pančovaný alkohol se vyrábí z denaturovaného lihu, což je čistý líh, do kterého byly přidány cizí příměsi (například bitrex, solventní nafta, petrolej, benzin, atp.), které zabraňují v jeho konzumaci lidmi. Takový líh má nahořklou chuť a je zdraví škodlivý. Čištění lihu na černém trhu probíhá nesprávně a přidáním třeba oblíbeného sava se denaturovaný líh zbaví své hořké chuti. Cizí látky v něm stále zůstávají. Ty mohou být spouštěčem rakoviny, vyvolat alergickou reakci a také nevratně poškozovat játra a ledviny. Takto vyčištěný líh je ještě nebezpečnější než původní denaturovaný líh.

Nekupujte ve stáncích!

Znalci doporučují nakupovat lihoviny jen ve velkých kamenných obchodech, upřednostňovat známé a zavedené značky a vyhýbat se velmi levným produktům. Padělek pomůže odhalit i prohlídka samotné lahve se zaměřením na ochranné prvky na etiketě. Při koupi rozlévaných lihovin v restauracích je třeba dávat přednost respektovaným podnikům s dobrou pověstí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.