Bratři-dvojčata Kaczyńští poprvé rozděleni! Bráško, s tebou zemřel i kus mě... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Bratři-dvojčata Kaczyńští poprvé rozděleni! Bráško, s tebou zemřel i kus mě...

Lech (vlevo) a Jaroslaw si ve dvanácti letech zahráli ve filmu Dva, kteří ukradli měsíc.
Lech (vlevo) a Jaroslaw si ve dvanácti letech zahráli ve filmu Dva, kteří ukradli měsíc. (z filmu Dva, kteří ukradli měsíc, EPA, ara)

Ten pohled svíral srdce. Jaroslaw, dvojče zesnulého prezidenta Polska Lecha Kaczyńského, došel po letištní ploše nejistým krokem k rakvi a padl na kolena. Jeho dlaně se opíraly o studené dřevo, které ukrývalo tělo jeho bratra. Slzy v Jaroslawových očích a tiché šeptání: „Bráško, bráško...“ mohli slyšet jen vojáci, kteří u rakve prvního muže Polska drželi čestnou stráž. Právě končil příběh snad nejslavnějších dvojčat světa.

To jsou moji synové

Lechovi a Jaroslawovi bylo zrovna dvanáct let, když je jejich matka Jadwiga přivedla do filmového studia. Producenti zprvu trochu zaskočeně zírali na dva mladíky, kteří od sebe byli téměř k nerozeznání. Aby toho nebylo málo, oblékla je maminka do stejného oblečení, čímž způsobila filmařům nemalé problémy. Nakonec ale oba roli, v dnes už slavném snímku Dva, co ukradli měsíc, dostali.

A stali se slavnými. Tehdy poprvé je země našich severních sousedů poznala, a hned si je oblíbila. Kluci působili jako jedno tělo, jeden bez druhého nedali ani ránu, odmítali se od svého druhého já na delší dobu vzdalovat. Tehdy ještě nikdo netušil, že z těch dvou rošťáků s blonďatými kšticemi jednou budou nejmocnější muži celého Polska.

Já na bráchu, brácha na mě

To, že si kluci byli k nerozeznání podobní, využívali chytře i během dospívání. Ve škole zneužívali toho, že v nich měli zmatek i kantoři a švindlovali, jak to jen šlo. Pokud věděl správnou odpověď Lech, řekl ji za Jaroslawa, a obráceně. Učitelům nakonec povolily nervy a každého z hochů dali do jiné třídy. Ale stejně jeden bez druhého neudělali ani krok. To je provázelo celým životem až do dospělosti a vstupu do politiky. Postupně se ukázalo, že motorem tohoto dua je Jaroslaw, který v podstatě plánoval a strategicky směřoval vývoj obou bratrů. Jaroslaw se neváhal stáhnout do pozadí, aby podpořil svého bratra. Udělal to tak i v roce 2005, kdy se částečně stáhl z politického života, aby mohl podpořit kandidaturu Lecha na prezidenta země. A ten se mu, už jako prezident, odměnil tím, že ho jmenoval premiérem.

Kluci byli vždycky k nerozeznání, čehož občas trochu využívali.

Krátce po vstupu do politiky. Aby je každý rozeznal, nosil Lech jednu dobu knír.

Fotka stará rok. Lech (vlevo) už jako prezident, Jaroslaw jako předseda polské vlády.

Poslední slova

Lech s Jaroslawem byli neustále v kontaktu celý život, dokonce i v poslední chvíli. Do Katyně měl původně letět i Jaroslaw, ale nakonec zůstal doma s nemocnou matkou. S Lechem nicméně telefonicky mluvil zhruba 35 minut před smrtí. Ten ho ujišťoval, že jde vše podle plánu a za chvilku přistanou ve Smolensku. Ani jeden z nich netušil, že spolu mluví naposledy.

S Lechem odcházel i Jaroslaw

Smrt bratra je podle psychologů pro Jaroslawa nejtěžší možnou ztrátou, protože dvojčata jsou spolu spojena zvláštním poutem, tím spíš pokud jsou jednovaječná, jako tomu bylo v případě bratrů Kaczyńských.

„Identická dvojčata se rodí současně a mají toho strašně moc společného. Mají dvě osobnosti – jednu vlastní a druhou společnou. Smrt jednoho z dvojčat je tím nejhorším, co může to druhé potkat,“ říká psycholožka Nancy Segalová z Kalifornské státní univerzity v americkém Fullertonu.

„Přeživší dvojče ztratí kus sebe, ztratí osobu, se kterou bylo spojeno celý život. Jde o neobyčejně silnou ztrátu,“ dodává Segalová, která se specializuje na studium dvojčat.

Podle psychologů se u přeživšího dvojčete mohou dostavit výčitky svědomí za přežití. U Jaroslawa Kaczyńského tím bolestnější, že měl také letět do Katyně, ale kvůli zdravotním problémům cestu na poslední chvíli odřekl. „Ale vůbec nejhorším dnem pro Jaroslawa bude 18. červen, den společných narozenin. Místo společné oslavy se dostaví další vlna smutku, který člověk překonává velmi dlouho,“ říká Segalová.

Zlomený muž. Jaroslaw nedokázal u rakve bratra zadržet slzy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.